Cum e școala în Japonia. Cum învață elevii într-una dintre cele mai stricte țări din lume

Cum e școala în Japonia. Cum învață elevii într-una dintre cele mai stricte țări din lume
Educația în Japonia este complet diferită de restul lumii

Școala în Japonia este diferită de restul lumii, chiar și față de cea din statele nordice europene. Asia se remarcă printr-un mozaic cultural deosebit, dar toate țările din Extremul Orient au un lucru în comun: strictețea. Educația în Japonia este extrem de importantă, așa că toți copiii trebuie să învețe ce sunt responsabilitatea și respectul pentru societate.

Și o fac prin metoda grea, cel puțin, din punctul nostru de vedere, ca europeni, care suntem învățați să fim atât de relaxați, încât ajungem să luăm în râs chestiuni ce țin de conduita socială.

Cum e școala în Japonia: parcă e ruptă din altă lume

Cum e școala în Japonia. Cum învață elevii într-una dintre cele mai stricte țări din lume
În Japonia, învățământul primar durează șase ani

Nici măcar statele care au prins regimul comunist nu se ridică la nivelul de strictețe din Japonia. Pentru un european, școala în Japonia este precum armata. Cu toate acestea, este una dintre țările fruntașe pe plan mondial la capitolul educație eficientă și de calitate.

Este o țară care pune mult accent pe alfabetizare, pe știință și matematică. Cumva, japonezii sunt mai familiarizați cu tehnologia decât suntem noi în Europa. Și ține cont de faptul că Japonia s-a deschis către lume abia în urmă cu puțin peste 100 de ani. Până atunci, a fost un stat ultra-tradiționalist, precum China sau Coreea.

La ei, școala primară durează șase ani, în timp ce învățământul secundar se face în doar trei ani, iar liceul tot în trei. Interesant este că, în ciuda faptului că urmarea liceului nu este obligatorie, vreo 95% dintre copii aleg să-l urmeze. Asta da motivație și responsabilitate față de tine însuți: să nu fii obligat să faci ceva, dar totuși să o faci.

Cum e școala în Japonia: multă școală, vacanțe puține, dar nu se supără nimeni

Cum e școala în Japonia. Cum învață elevii într-una dintre cele mai stricte țări din lume
Uniformele sunt obligatorii

În afară de elevii din clasele primare, ceilalți stau câte șase ore la școală. O singură vacanță nu depășește niciodată două luni și jumătate. Asta înseamnă șase săptămâni vara, vreo două iarna și alte două primăvara. Iar anul școlar este împărțit în trei semestre.

Un aspect unic în lume la școlile japoneze (despre care, probabil că ai mai auzit), este lipsa îngrijitorilor, adică oamenii care asigură curățenia. În Japonia, elevii sunt cei care fac curat în sălile de clasă, în cantine și chiar și la toalete. Prin rotație. Este acel gen de egalitarism benefic. În plus, sunt învățați să se ajute unii pe alții.

De asemenea, uniforma școlară este obligatorie, ca să fie eliminate barierele sociale survenit pe fondul ținutelor. La fete, uniformele au un stil marinăresc, în timp ce la băieți e un stil oarecum militar. Aici intervine și componenta culturală a japonezilor, recunoscuți în lunga lor istorie ca fiind un popor puternic militarizat, cuceritor. Poți spune că japonezii au fost spartanii Asiei.

În primii trei ani de școală, elevii nu dau niciun test, dar le sunt permanent verificate cunoștințele sub alte forme. Ți se pare greu? O să fii surprins, dar rata absenteismului este aproape inexistentă.

Cel mai important examen este la finalul liceului, iar pe baza acelei note, se intră și la facultate. Nici aceasta nu e obligatorie, însă 75% reușesc să-și continue studiile în mediul academic.