14 iul. 2019 | 08:00

Cum e școala în Japonia. Cum învață elevii într-una dintre cele mai stricte țări din lume

Diverse
Cum e școala în Japonia. Cum învață elevii într-una dintre cele mai stricte țări din lume
Educația în Japonia este complet diferită de restul lumii

Școala în Japonia este diferită de restul lumii, chiar și față de cea din statele nordice europene. Asia se remarcă printr-un mozaic cultural deosebit, dar toate țările din Extremul Orient au un lucru în comun: strictețea. Educația în Japonia este extrem de importantă, așa că toți copiii trebuie să învețe ce sunt responsabilitatea și respectul pentru societate.

Și o fac prin metoda grea, cel puțin, din punctul nostru de vedere, ca europeni, care suntem învățați să fim atât de relaxați, încât ajungem să luăm în râs chestiuni ce țin de conduita socială.

Cum e școala în Japonia: parcă e ruptă din altă lume

Cum e școala în Japonia. Cum învață elevii într-una dintre cele mai stricte țări din lume

În Japonia, învățământul primar durează șase ani

Nici măcar statele care au prins regimul comunist nu se ridică la nivelul de strictețe din Japonia. Pentru un european, școala în Japonia este precum armata. Cu toate acestea, este una dintre țările fruntașe pe plan mondial la capitolul educație eficientă și de calitate.

Este o țară care pune mult accent pe alfabetizare, pe știință și matematică. Cumva, japonezii sunt mai familiarizați cu tehnologia decât suntem noi în Europa. Și ține cont de faptul că Japonia s-a deschis către lume abia în urmă cu puțin peste 100 de ani. Până atunci, a fost un stat ultra-tradiționalist, precum China sau Coreea.

La ei, școala primară durează șase ani, în timp ce învățământul secundar se face în doar trei ani, iar liceul tot în trei. Interesant este că, în ciuda faptului că urmarea liceului nu este obligatorie, vreo 95% dintre copii aleg să-l urmeze. Asta da motivație și responsabilitate față de tine însuți: să nu fii obligat să faci ceva, dar totuși să o faci.

Cum e școala în Japonia: multă școală, vacanțe puține, dar nu se supără nimeni

Cum e școala în Japonia. Cum învață elevii într-una dintre cele mai stricte țări din lume

Uniformele sunt obligatorii

În afară de elevii din clasele primare, ceilalți stau câte șase ore la școală. O singură vacanță nu depășește niciodată două luni și jumătate. Asta înseamnă șase săptămâni vara, vreo două iarna și alte două primăvara. Iar anul școlar este împărțit în trei semestre.

Un aspect unic în lume la școlile japoneze (despre care, probabil că ai mai auzit), este lipsa îngrijitorilor, adică oamenii care asigură curățenia. În Japonia, elevii sunt cei care fac curat în sălile de clasă, în cantine și chiar și la toalete. Prin rotație. Este acel gen de egalitarism benefic. În plus, sunt învățați să se ajute unii pe alții.

De asemenea, uniforma școlară este obligatorie, ca să fie eliminate barierele sociale survenit pe fondul ținutelor. La fete, uniformele au un stil marinăresc, în timp ce la băieți e un stil oarecum militar. Aici intervine și componenta culturală a japonezilor, recunoscuți în lunga lor istorie ca fiind un popor puternic militarizat, cuceritor. Poți spune că japonezii au fost spartanii Asiei.

În primii trei ani de școală, elevii nu dau niciun test, dar le sunt permanent verificate cunoștințele sub alte forme. Ți se pare greu? O să fii surprins, dar rata absenteismului este aproape inexistentă.

Cel mai important examen este la finalul liceului, iar pe baza acelei note, se intră și la facultate. Nici aceasta nu e obligatorie, însă 75% reușesc să-și continue studiile în mediul academic.

 

 

 

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Capital.ro
Angajații români care vor avea salariu de bază mai mare decât minimum pe economie
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANAF face CONTROALE în BLOCURI! PROPRIETARII de apartamente sunt VERIFICAȚI
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro