Cum depistezi dacă ai luat virusul West Nile, după mușcătura de țânțar. Detaliul la care trebuie să fii atent

de: Ștefan R. Apostol
26 07. 2024

Conform informațiilor autorităților sanitare, un prim caz de infecție cu acest virus era depistat în București. Deși nu se poate pune problema unei epidemii, specialiștii români trag un semnal de alarmă. În același tip explică cum depistezi dacă ai luat virusul West Nile, după mușcătura de țânțar, precum și care este detaliul la care trebuie să fii atent.

Virusul West Nile depistat în România

Așa cum precizam în urmă cu 24 de ore, în România primul caz de infecție cu virusul West Nile a fost la un bărbat cu vârsta cuprinsă între 60 și 69 de ani, și se pare că ar fi fost deja internat la Spitalul de Boli Infecțioase.

De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 25.07.2024 s-a înregistrat 1 caz confirmat de infecţie cu virusul West Nile”, anunţau ieri cei de la Institutul Național de Sănătate Publică.

De la momentul emiterii acestui comunicat și până astăzi nu s-au mai înregistrat și alte cazuri, nici în București, și nici în alte orașe din țară.

Cum depistezi dacă ai luat virusul West Nile, după mușcătura de țânțar

Virusul West Nile este prezent în multe părți ale lumii, inclusiv în America de Nord, Europa, Africa, Orientul Mijlociu, Australia și Asia. Este cel mai frecvent virus transmis de țânțari în Statele Unite, cu cazuri raportate în 49 de state.

Au existat peste 51.000 de cazuri simptomatice în SUA de la apariția primelor cazuri în 1999. Dar, deși nu este vorba de o escaladare a situației, specialiștii de la INSP vin cu precizări și informații cu privire la modul cum depistezi dacă ai luat virusul West Nile, după mușcătura de țânțar.

În primul rând, trebuie știut că majoritatea persoanelor care sunt infectate cu virusul West Nile nu prezintă simptome.

Detalilile la care trebuie să fii atent

Conform datelor statistice și a experienței cu acest virus, se estimează că 20% dintre persoanele infectate vor dezvolta simptome mai puțin severe, inclusiv febră, dureri de cap și de corp, greață, senzația de rău în stomac, și, ocazional, o erupție cutanată și umflarea ganglionilor limfatici.

Conform acelorași specialiști, simptomele infecțiilor West Nile mai grave includ:

  • Durere de cap intensă,
  • Febră mare (peste 39,5 grade Celsius),
  • Gât rigid,
  • Confuzie,
  • Slăbiciune musculară,
  • Mișcări musculare pe care nu le puteți controla,
  • Convulsii,
  • Paralizie,
  • Comă.

Acestea sunt, de fapt, detaliile la care trebuie să fii atent, având în vedere lipsa simptomelor vizibile la infecția cu virusul.