Cum deosebești gripa de coronavirus. Asemănări și deosebiri între cele două

Cum deosebești gripa de coronavirus. Asemănări și deosebiri între cele două
Cum deosebești gripa de coronavirus. Asemănări și deosebiri între cele două

În pragul unui nou sezon gripal, este important să știm care sunt simptomele ce deosebesc infecția cu noul coronavirus de gripa banală. Iată ce semne ar trebui să te trimită direct la medic.

Asemănări și deosebiri între gripa sezonieră și coronavirus. Cum le poți deosebi

Așa cum mulți știu deja, gripa sezonieră și COVID-19 sunt cauzate de virusuri diferite. Cu toate astea, cele două boli au multe simptome similare sau chiar identice. Iată cum le poți deosebi. Potrivit specialiștilor de la Center for Disease Control (CDC), majoritatea celor infectați cu noul coronavirus vor avea cel puțin unul dintre simpomele principale ale bolii:

  • temperatură ridicată
  • tuse persistentă
  • pierderea gustului și mirosului
  • oboseală
  • durere în gât
  • senzație de greață sau vărsături
  • diaree
  • dificultăți respiratorii
  • dureri de cap și dureri musculare

La polul opus, cei care care se îmbolnăvesc de gripă sezonieră vor prezenta unele sau chiar toate simptomele specifice bolii, precum: febră, frisoane, tuse, durere în gât, nas înfundar sau scrugeri nazale, dureri musculare sau de cap, oboseală. În cazul copiilor, pot apărea vărsăurile și diareea. Trebuie reținut că nu toți cei cu gripă vor avea febră. În cazul persoanelor fără comorbidități, simptomele gripei sezoniere dispar după câteva zile.

Cum deosebești gripa de coronavirus. Asemănări și deosebiri între cele două
Cum deosebești gripa de coronavirus. Asemănări și deosebiri între cele două

Ce tratament este recomandat în cazul gripei sezoniere

De cele mai multe ori, farmaciștii le vor recomanda celor cu simptome de gripă medicamente ce pot reduce febra: ibuprofenul și paracetamolul fiind cele mai populare variante de tratament. Atenție! Alternarea celor două substanțe are efecte negative asupra sănătății copiilor, atacând ficatul.

„Acest lucru a determinat studii care spun că nu e niciun avantaj la această asociere şi care spun că putem să declanşăm elemente de toxicitate dacă folosim în timpul reacţiei febrile. Le dăm la 4 ore 6 doze de antiflamator, în 12 ore e imens. Practic, de a folosi doze alternative, la interval alternativ, nu are nicio justificare din punctul de vedere al eficacităţii în terapia febrei”, a explicat prof. Dr. Coriolan Ulmeanu, pentru stirileprotv.ro.

Ce pași trebuie să urmeze românii care au fost diagnosticați cu noul coronavirus

Românii depistați pozitiv COVID-19 trebuie să anunțe de urgență Direcția de Sănătate Publică și medicul de familie la care sunt înscriși. În funcție de simptomele pe care le manifestă, de istoricul medical și de eventuale comorbidități, se va decide dacă asupra lor se va impune măsura izolării sau dacă vor fi internați într-o unitate medicală dedicată tratării pacienților COVID-19.

Potrivit datelor publicate, marți, 22 septembrie, de Grupul de Comunicare Strategică, numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 114.648. În ultimele 24 de ore,  1.059 de persoane au fost diagnosticate pozitiv cu noul coronavirus, pe teritoriul României.

„Până astăzi, 22 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 114.648 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 92.169 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 1.059 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, a transmis marţi Grupul de Comunicare Strategică.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI