Cum poți să îți calculezi singur pensia? Șeful Casei de Pensii a explicat care este formula. Acesta susține că sunt două date foarte importante care sunt urmărite. ”La nivel național, am trecut de 2,3 milioane de dosare evaluate. Noi urmărim în principal două lucruri importante”, a susținut acesta. Ce este cel mai important în acest demers și cum ar putea să facă pensionarii asta?
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a explicat cum sunt evaluate dosarele pentru recalcularea pensiilor. Acesta spune că la evaluarea și recalcularea pensiilor sunt foarte importante stagiul de cotizare și numărul de puncte al fiecărui beneficiar.
,,La nivel național, am trecut de 2,3 milioane de dosare evaluate. Noi urmărim în principal două lucruri importante. În primul rând, noi trebuie să introducem aceste dosare într-un format electronic nou, practic trebuie să digitalizăm toate aceste dosare.
Apoi, noi trebuie să verificăm aceste dosare și să picăm pe același punctaj pe care respectivul l-a avut când a ieșit la pensie”, a explict șeful Casei de Pensii, sâmbătă, la Antena 3.
Daniel Baciu a mai explicat și cum se calculează o pensie cu ajutorul unui dosar al unui bărbat care a lucrat aproape 30 de ani în tricotaje.
Stagiul de cotizare și numărul total de puncte realizate de cetățean sunt cele două lucruri importante care ajută la calculul total. În cazul menționat mai sus, bărbatul are în anii de muncă 23,81575 de puncte.
”Sunt două date foarte importante pe care noi trebuie să le urmărim: decizia de pensie pe care orice om are când iese la pensie.
Când facem evaluarea, noi ne referim, în principal, la stagiul de cotizare realizat și al doilea indicator este numărul total de puncte realizate de respectivul beneficiar. Spre exemplu, cazul unui bărbat care are un stagiu de 38 de ani o lună și 20 de zile și are un total de puncte de 23,81575.
Anii realizați în grupa a doua de muncă sunt 22, aceștia fiind cei cotizați. La ei se adaugă un sport de ani aferent grupei a doua de muncă, iar la final se ajunge la termenul menționat.
,,A lucrat în tricotaj, efectiv a lucrat 22 de ani și 24 de zile în grupa a doua, respectiv cinci ani în condiții normale. Deci, după 27 de ani de muncă, în momentul de față a ajuns la un punctaj mediu de 0,8164 pe care îl înmulțim cu valoarea actuală a punctului de pensie de 1586 de lei și vedem că are în jur de 1.500 de lei”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu.