Într-un număr din ce în ce mai mare de țări, numărul persoanelor religioase, cu o afinitate tradițională, se află în scădere. Nu ajută nici faptul că biserica poate schimba oricând rugăciuni precum Tatăl Nostru.
Rugăciunea Tatăl Nostru este una dintre cele mai importante din mai multe religii, nu doar din cea ortodoxă. Deși copiii creștin ortodocși o învață de mici, același principiu este valabil în cazul catolicilor și altor culte cu valori similare. Se pare însă că respectiva asocierea de cuvinte este mai puțin sfântă decât ai fi tentat să crezi.
La fel cum prea înalții bisericilor ortodoxe și catolice au adus modificări Bibliei în funcție de principiile populare de la un moment dat sau de un set de valori abstracte care au fost decis acum o sută sau acum câteva sute de ani, se pare că asta s-a întâmplat în această săptămână cu Tatăl Nostru.
Confirmarea pe marginea acestui subiect vine din Italia și a fost făcută publică la scurt timp după Conferința Episcopală Italiană de la Vatican. În teorie, ar trebui să aibă repercusiuni doar asupra persoanelor catolice, dar nu este exclus să vedem modificarea cu pricina adusă și în cazul religiei ortodoxe.
După conferința de la Vatican, s-a decis că va intra în vigoare noua versiune a rugăciunii Tatăl Nostru. Aceasta nu include o modificare substanțială, dar este evident că versul care a fost înlocuit are o semnificație aparte. În versiunea catolică a rugăciunii, ”Și nu ne duce pe noi în ispită” va fi înlocuit cu ”nu ne lăsa să cădem în ispită.”, anulând orice clasificare a lui Dumnezeu ca sursă de ispită și potențial personaj cu conotații negative.