16 nov. 2018 | 08:51

Nimic nu mai e sfânt: cum au schimbat rugăciunea Tatăl Nostru

Știri generale
Nimic nu mai e sfânt: cum au schimbat rugăciunea Tatăl Nostru

Într-un număr din ce în ce mai mare de țări, numărul persoanelor religioase, cu o afinitate tradițională, se află în scădere. Nu ajută nici faptul că biserica poate schimba oricând rugăciuni precum Tatăl Nostru.

Rugăciunea Tatăl Nostru este una dintre cele mai importante din mai multe religii, nu doar din cea ortodoxă. Deși copiii creștin ortodocși o învață de mici, același principiu este valabil în cazul catolicilor și altor culte cu valori similare. Se pare însă că respectiva asocierea de cuvinte este mai puțin sfântă decât ai fi tentat să crezi.

La fel cum prea înalții bisericilor ortodoxe și catolice au adus modificări Bibliei în funcție de principiile populare de la un moment dat sau de un set de valori abstracte care au fost decis acum o sută sau acum câteva sute de ani, se pare că asta s-a întâmplat în această săptămână cu Tatăl Nostru.

Confirmarea pe marginea acestui subiect vine din Italia și a fost făcută publică la scurt timp după Conferința Episcopală Italiană de la Vatican. În teorie, ar trebui să aibă repercusiuni doar asupra persoanelor catolice, dar nu este exclus să vedem modificarea cu pricina adusă și în cazul religiei ortodoxe. 

După conferința de la Vatican, s-a decis că va intra în vigoare noua versiune a rugăciunii Tatăl Nostru. Aceasta nu include o modificare substanțială, dar este evident că versul care a fost înlocuit are o semnificație aparte. În versiunea catolică a rugăciunii, ”Și nu ne duce pe noi în ispită” va fi înlocuit cu ”nu ne lăsa să cădem în ispită.”, anulând orice clasificare a lui Dumnezeu ca sursă de ispită și potențial personaj cu conotații negative.

În același context, adunarea generală a Conferinţei Episcopale Italiene a aprobat traducerea italiană a celei de-a treia ediţii a “Roman Missal”, operaţiune care a durat peste 16 ani, timp în care episcopi şi experţi au lucrat la îmbunătăţirea textului din punct de vedere teologic, pastoral şi stilistic. În intenţia episcopilor, publicarea noii ediţii constituie o oportunitate de a contribui la reînnoirea comunităţii ecleziale în urma reformei liturgice.
Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Vremuri de coșmar pentru români. Sărăcia bate la ușă
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Călin Georgescu a promis! Anunț pentru toți românii: Vă garantez că...
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
RUSIA AMENINȚĂ DIRECT MOLDOVA! PERICOLUL este URIAȘ
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro