Anul acesta se îmlinesc 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 și multe secrete încă așteaptă să fie dezvăluite, altele vor rămâne îngropate în sertarele istoriei. Printre cele mai nou descoperite se numără și cel despre care scriem astăzi.
Momentul zero al Revoluției a fost la data de 16 decembrie 1989 la Timișoara printr-un protest al locuitorilor orașului ca răspuns la încercarea disperată a guvernului de atunci de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés, acesta fiind un aspru critic al regimului condus de Nicoale și Elena Ceaușescu.
Ceea ce se credea a fi doar o revoltă spontană și ușor de înăbușit, s-a dovedit a fi mult mai mult de atât, protestele continuând și pe data de 17 decembrie, când au avut loc confruntări între protestatari și forțele de ordine trimise de autorități în stradă. În timpul confruntărilor din seara de 17 decembrie, 43 de civili au fost uciși de trupele armatei, autoritățile decidând ca cele 43 de cadavre să fie ascunse.
Cea care a dat ordinul pe data de 18 decembrie ca cele 43 de cadavre dar și alte câteva persoane rănite să fie sustrase de la Spitalul Județean, de la morga spitalului, a fost Elena Ceaușescu. Trupurile au fost duse la București în ideea ca urmele represiunii din Timișoara să fie șterse. Ordinul i-a fost dat Generalului Constantin Nuță, acesta transmițând mai departe ordinul șefului Miliției Timiș, Ion Deheleanu.
La acest moment Elena Ceaușescu nu era în țară, ea însoțind-ul pe Nicolae Ceaușescu într-o vizită oficială în Iran, ordinul fiind clar, și anume ca toate cele 43 de cadavre să fie incinerate la crematoriul ”Cenușa” din București. Iar dacă ar fi fost necesare explicații despre dispariția acestora, toată lumea trebuia să spună că persoanele respective au părăsit fraudulos teritoriul țării, fugind în statele vecine. Operațiunea a purtat numele de ”Operațiunea Trandafirul”.