Otețul balsamic este folosit în foarte multe rețete și preferat de bucătari cu zeci de ani de experiență. Probabil și tu îl folosești deja la anumite feluri de mâncare, dar află că există un altfel de produs ce ajunge la 300 de dolari. Motivul pentru care o sticluță de 100 de ml de oțet costă atât de mult ar fi unul justificat pentru cei din domeniu.
Prețul la care găsim oțetul balsamic în supermarketuri este unul accesibil, dar o sticluță de oțet de Modena are un preț incredibil de ridicat. Mulți nu ar oferi suma de 300 de dolari pentru o sticluță cât se poate de mică, dar chefii și oamenii îndrăgostiți de mâncare susțin că sunt mai multe motive pentru care acest produs își merită toți banii.
Oțetul balsamic de Modena, cel original și învechit, este un produs de origine protejată la nivel european. El provine din regiunea Modena, Italia, făcând parte din moștenirea culinară. De generații întregi, doar câteva familii din zona respectivă reușesc să îl producă cu mari eforturi, potrivit Click pentru femei.
Durează extrem de mult ca acesta să fie fabricat, căci trebuie lăsat la învechit între 10 și 50 de ani pentru a avea aroma perfectă. Trebuie respectați, de asemenea, câțiva pași esențiali. Producătorul cultivă strugurii, îi recoltează, iar apoi îi lasă la fermentat. După toate acestea, lasă totul la învechit, iar uneori moare chiar înainte de a pune spre vânzare preparatul final, de aceea rețeta se dă din generație în generație.
Povestea nu se termină aici. Mustul trebuie mutat în fiecare an în butoaie diferite. Aici contează ce lemn este folosit, dar și condițiile de păstrare preferate de producător pentru a obține oțetul balsamic învechit. Aceste metode nu sunt cunoscute, căci rețeta este transmisă doar în familie.
Nu este singurul produs foarte scump ce se găsește pe piață. Iubitorii de cafea poate au auzit de cea mai scumpă licoare ce atinge o valoare de 1000 de dolari per pungă. Aceasta este culeasă bob cu bob din excrementele unui animal nocturn numit Kopi Luwak. Dacă multe persoane nu și-ar dori să guste așa ceva vreodată, altele abia așteaptă să pună mâna pe un astfel de produs.
Cafeaua, recoltată în insulele Jawa, Sumatra, Bali, Filipine, Sulawesi și în unele regiuni din sudul Indiei, este obținută din excrementele unui animal ce se hrănește cu boabe de cafea, dar pe care nu le digerează în totalitate. De ce este atât de căutată această licoare? Partea interioară a bobului de cafea nu este digerată, dar este modificată chimic de enzimele aflate în tubul digestiv al animalului, de aici și gustul căutat de mulți.