Bananele și pepenii sunt unele dintre cele mai cunoscute fructe, pe care orice om le-a văzut și consumat măcar de câteva ori. Te-ai gândit vreodată, însă, că ele nu au arătat mereu așa? Află că în trecut erau complet diferite și chiar și textura și gustul lor erau altele. Cum arătau acum sute de ani.
Fructele și legumele modificate genetic sunt un subiect extrem de controversat în zilele noastre. Există persoane care spun că nu ar vrea să le consume niciodată, în timp ce altele le susțin și le introduc în dieta lor zilnică.
Înainte de a face astfel de afirmații, ar fi bine să ne gândim puțin la evoluția fructelor de-a lungul timpului. Puțini știu că bananele sau pepenii nu au fost mereu galbene, respectiv verzi și arătau cu totul diferit.
Este uimitor să descoperim că multe dintre fructele și legumele pe care le consumăm astăzi nu ar fi existat în forma lor actuală fără intervenția umană în procesul de reproducere. În urma unor schimbări importante, acestea au ajuns să arate complet diferit
Să luăm ca exemplu bananele, unul dintre cele mai populare fructe din întreaga lume. Fructul galben și cărnos pe care îl cunoaștem astăzi a fost cultivat pentru prima dată în Papua Noua Guinee acum aproximativ 7.000-10.000 de ani.
De atunci, banana a suferit numeroase modificări și a generat mai multe tipuri, majoritatea fiind cultivate în regiunile asiatice. Cea mai cunoscută varietate de banane, Cavendish, este rezultatul a sute de ani de reproducere selectivă.
Provine din două specii sălbatice de banane, care nu aveau deloc un gust bun înainte. În timp ce una avea un fruct sec, cu un gust foarte slab ca intensitate, cealaltă venea cu semințe mari și dure în mijloc.
Cultivatorii de banane au descoperit încă din antichitate că încrucișarea diferitelor soiuri poate duce la obținerea unui fruct galben, dulce și fără semințe. Pentru a menține aceste caracteristici dorite, bananele Cavendish sunt reproducute prin clonare, ceea ce le face mult mai susceptibile la boli decât bananele sălbatice.
Există diverse teorii cu privire la originea pepenelui (cunoscut și sub numele de lubeniță, în special în zona Olteniei). Istoricii cred că fructul a fost cultivat pentru prima dată în Africa și că de acolo s-a răspândit în Europa, dar puțini știu că s-a schimbat pe deplin.
Harry Paris, horticultor la Institutul de Cercetare Agricolă din Israel, a ajuns la concluzia că strămoșul pepenelui verde a fost cultivat pentru prima dată în Egiptul antic, în urmă cu 4000 de ani. Este unul dintre cele mai vechi fructe, iubit și preferat de o mulțime de oameni, dar doar unii au văzut și variantă veche a acestuia.
La acea vreme, bibanul de mare era foarte diferit de ceea ce cunoaștem astăzi. Fructul era tare, amar și de culoare verde pal. De ce s-au deranjat egiptenii să cultive un astfel de fruct, dacă nu avea un gust bun?
Paris crede că lubenița a fost cultivată cu un scop clar: pentru că putea stoca multă apă, era o sursă profitabilă de lichide. În timpul sezonului secetos, acesta era o valoroasă sursă de apă.
De asemenea, el crede că egiptenii au fost cei care au început procesul de reproducere selectivă. Mii de ani mai târziu, acest proces a produs fructul dulce și roșu pe care îl iubim cu toții.