04 apr. 2024 | 09:17

Poţi culege fructele de pe crengile care ajung în curtea ta, deşi copacul este la vecini? Modul legal prin care poţi proceda

Diverse
Poţi culege fructele de pe crengile care ajung în curtea ta, deşi copacul este la vecini? Modul legal prin care poţi proceda
Codul Civil prezintă modalitățile legale

Codul Civil are mai multe precizări cu privire la anumite situații apărute între vecini, printre care și cele legate de pomii fructiferi. Legea precizează care este modul legal prin care poţi culege fructele de pe crengile care ajung în curtea ta.

Ce spune Codul Civil despre vecini și pomi fructiferi

Nimic nu se compară cu satisfacția de a crește și de a mânca propriile mere, pere sau piersici. Mulți pomi fructiferi sunt, de asemenea, ornamentali, adăugând frumusețe unei curți din spate sau laterale. În același timp, fructele pot deveni o tentație pentru vecini.

Copiii, în special, ar putea să nu aibă nicio ezitare în a le culege și a le mânca, indiferent cine este proprietarul pomului. Dar copiii nu sunt singurii care privesc fructele ca pe o oportunitate publică. Dacă cultivați fructe în curtea casei, s-ar putea să vedeți vecinii care apar cu pungi, coșuri și chiar scări, servindu-se singuri.

Acest lucru poate duce la o varietate de dispute. Poate că ați dori să vă impuneți drepturile împotriva culegătorilor. Sau poate că vecinii v-au văzut copiii luând fructe din pomii pe care i-au plantat de-a lungul limitei proprietății.

Cine are legea de partea sa în astfel de situații? Aici, vom analiza acest lucru, ținând cont de amplasarea pomului și locația fructelor, iar Codul Civil prezintă în mod clar aceste aspecte.

Modul legal prin care poţi culege fructele de pe crengile care ajung în curtea ta

Dacă de curând vorbeam despre un aspect similar, și anume dacă are voie vecinul să taie copacul, în cazul de față vorbim despre roadele copacilor care ar putea ajunge peste gard, la tine în ogradă.

În acest caz legea este cât se poate de clară, precizând că „Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, conform Avocatnet.

Concret, asta înseamnă că orice fruct care se regăsește dincolo de hotarul dintre cele două gospodării, fie aflat încă pe crengi, sau căzut pe jos, îți aparține, asta însemnând că poţi culege fructele de pe crengile care ajung în curtea ta.

Legea permite vecinului să-și culeagă fructele din curtea ta, în anumite condiții

Același cadrul legal mai precizează că vecinul în cauză, dar numai în anumite condiții, poate să-și culeagă fructele sau chiar tăia ramurile copacilor de pe proprietatea ta.

Singura condiție precizată de lege este ca tu, proprietar să-i permiți acest lucru, dar în schimbul unei despăgubiri, dacă este cazul, sau la mica înțelegere de bun simț:

„[P]roprietarul este obligat să permită folosirea fondului său pentru efectuarea unor lucrări necesare fondului învecinat, precum și accesul vecinului pe terenul său pentru tăierea crengilor și culegerea fructelor, în schimbul unei despăgubiri, dacă este cazul”, se mai precziează în Codul Civil, dar numai în cazul în care această operațiune nu poat fi făcută prin altă zonă de acces.

Deși aceste cazuri nu sunt atât de complicate, precum situația în care se strică gardul cu vecinul, totuși legislația este clară și ne prezintă în mod clar ceea ce este de făcut.

Concluzie

Deși legea spune că poţi culege fructele de pe crengile care ajung în curtea ta, de preferat este evitarea unor situații neplăcute ce ar putea escalada. Astfel că, o discuție cu vecinii va duce probabil la stabilirea unor căi amiabile cu privire la ceea ce fiecare poate și nu poate face.

Cei mai mulți oameni le permit vecinilor să culeagă sau să strângă fructe care se află de partea vecinilor de la limita de proprietate, indiferent de lege, la mica înțelegere.

PlaySport
E aproape ILEGAL de fierbinte! S-a iubit nebunește cu Ronaldo și nu s-a știut absolut nimic până acum! Dezvăluie TOT din relație. Cum a agățat-o Cristiano
Ego.ro
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Stirile PROTV
Un mare lanț de restaurante fast-food vine în România. Orașul neașteptat în care deschide prima locație
EVZ.ro
Weekend compromis în România. Veștile de la ANM strică toate planurile
Digisport.ro
”Plin de ciudați”. ”Cea mai frumoasă sportivă din România” a dezvăluit ce-a pățit, ani la rând, pe internet
Adevarul
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
BZI.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Viva.ro
Scandalul uitat dintre Bianca Drăgușanu și Anamaria Prodan: „Toate deşteptele şi perfectele cu castraveţi în cap au început să...”
Impact.ro
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Stiri din Lume
AMANTELE care au devenit NEVESTE! Ele au DISTRUS căsniciile barbaților celebri din România
Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Codul rutier: Obligații pentru conducătorii auto care tractează alte vehicule
EVZ.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
Românii trebuie să raporteze. Statul vrea să știe tot
Capital.ro
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionarii români: ”Trebuie doar să își introducă datele!”
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Un întreg oraș e speriat după ce camerele de supraveghere au filmat o creatură bizară în fața grădinii ZOO. Ce poate fi
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro