Cum arată ultima poză a lui Mihai Eminescu. Va fi scoasă la licitație pentru o sumă frumușică

Cum arată ultima poză a lui Mihai Eminescu. Va fi scoasă la licitație pentru o sumă frumușică
Ultima poză a lui Mihai Eminescu va fi scoasă la licitație săptămâna viitoare. Află care este prețul de pornire al licitației.

Doar patru fotografii cu Mihai Eminescu au fost certificate. Ultima dintre ele urmează să fie scoasă la licitație marți, 19 iulie, de către casa Artmark. Este vorba despre o piesă rară, de colecție, care deschide noi perspective asupra istoriei. Fotografia marelui poet va fi licitată la un preț de pornire de câteva sute de euro. Iată cum arată ultima poză a lui Mihai Eminescu!

Ultima poză a lui Mihai Eminescu, licitată

De-a lungul timpului, mai multe fotografii cu Mihai Eminescu s-au dovedit a-l prezenta pe poet într-un mod eronat. Multe dintre materiale au fost falsificate. Doar patru poze dintre toate care au circulat în spațiul public au fost certificate ca fiind reale. Fața neștiută a lui Mihai Eminescu a fost puțin cunoscută de public.

Prima dintre ele a fost realizată în tinerețea artistului, pe când acesta era în vârstă de 20 de ani. S-a întâmplat în anul 1869.  Fotografia a fost realizată în Praga, de către artistul Jan Tomas. Este cea mai cunoscută fotografie cu marele poet, recunoscută chiar și de către copii. Ea a reprezentat, de fapt, o carte poștală.

Potrivit estimărilor cercetătorilor, această fotografie ar fi fost multiplicată de peste un miliard de ori. Imaginea tânărului Mihai Eminescu a fost asociată în repetate rânduri cu operele sale.

A doua fotografie a fost realizată de către Franz Duschek, în anul 1878. Materialul a fost extras din tabloul Societăţii „Junimea”, în București. A treia fotografie a fost realizată în anul 1884, în studioul lui Nestor Heck de la Iaşi.

Ultima fotografie a lui Mihai Eminescu, care va fi și scoasă la licitație, a fost realizată în perioada anilor 1887 – 1888, la Galați, potrivit celor mai recente informații oferite de către cercetători. Poza a fost făcută la clișeul lui Jean Bieleg.

Care este prețul de pornire al fotografiei

Materialul care urmează să fie scos la licitație săptămâna viitoare, pe data de 19 iulie, nu are o dimensiune foarte mare. Mai exact, potrivit unui comunicat de presă, fotografia are o dimensiune de 12,5 x 9 centimetri. Licitația va fi organizată de către casa de licitații de artă Artmark și va avea loc în format online, începând cu ora 19.00.

Persoanele care vor să afle mai multe detalii despre păstrarea fotografiei sau despre starea de conservare a sa pot să apeleze la organizatorii licitației, pentru a solicita mai multe detalii. Reprezentanții casei de licitații de artă Artmark, care activează de cel puțin zece ani de zile pe piața din România, vor oferi toate detaliile despre ultima fotografie a lui Mihai Eminescu prin intermediul e-mailului, până la data la care va avea loc licitația.

Urmăriți Playtech.ro și pe