21 sept. 2020 | 18:07

Cum arăta România acum 90 de milioane de ani. Țara era înghițită de ape. Ce era în mijlocul ei

Știri generale
Cum arăta România acum 90 de milioane de ani. Țara era înghițită de ape. Ce era în mijlocul ei
Cum arăta România acum 90 de milioane de ani. Țara era înghițită de ape. Ce era în mijlocul ei

România, pe harta Europei, nu e la fel de cunoscută în America de Nord ca și țările din Europa de Vest. Asta nu înseamnă că este o parte nesemnificativă a lumii. V-ați gândit vreodată cum arăta teritoriul nostru acum 90 de milioane de ani?

Cum arăta România acum 90 de milioane de ani

Recent a fost creată o hartă interactivă care permite oamenilor să vadă cât de departe s-au deplasat orașele lor de origine în peste 750 de milioane de ani de derivă continentală. Harta a fost creată de un paleontolg din California, relatează CNN. Dacă folosim această hartă să vedem cum era România am rămâne surprinși.

Cum arăta România acum 90 de milioane de ani. Țara era înghițită de ape. Ce era în mijlocul ei

În urmă cu 90 de milioane de ani harta arată că România era sup ape

Harta online, proiectată de Ian Webster, oferă o serie de instrumente care facilitează descoperirea mai ușoară a Pământului. Astfel am putea afla cum ar fi locul în care au trăit primele reptile sau când a înflorit prima floare.

Harta arată că România era înghițită de ape

Dacă am încerca să mergem în timp, cu aproximativ 90 de milioane de ani în urmă, să zicem, am descoperi cu totul altceva pe locul unde se află astăzi România. Am vedea că aici, exista doar apă. De altfel cam tot teritoriul actual al României era tot cam așa. Singurele lucruri regăsite și azi, ar fi vârfurile muntoase care se aflau la suprafață.

Webster a construit harta ca o aplicație web care se află deasupra unei alte hărți care vizualizează modele geologice create de geologul și paleogeograful Christopher Scotese. Modelele lui Scotese descriu dezvoltarea tectonică a plăcilor de acum 750 de milioane de ani, nu cu mult timp după ce algele verzi au evoluat pentru prima dată în oceanele Pământului.

Cum folosim harta paleotologului californian

Vizualizarea hărții Webster permite utilizatorilor să își introducă locația și apoi să conecteze locația respectivă la modelele tectonice ale plăcilor. Rezultatul este că utilizatorii pot vedea unde erau localizate orașele în urmă cu sute de milioane de ani. De exemplu, puteți vedea unde se afla New York City pe supercontinentul Pangea.

Cum arăta România acum 90 de milioane de ani. Țara era înghițită de ape. Ce era în mijlocul ei

Terra a fost reformatată în urma unor cataclisme, arată harta

„Software-ul meu„ geocodifică ”locația utilizatorului și apoi folosește modelele (Scotese) pentru a-și rula locația înapoi în timp. Am construit eu vizualizarea interactivă a globului și geocodarea și integrarea GPates, astfel încât oamenii să poată conecta propriile locații.”, Webster a spus.

Când se caută o locație pe hartă, globul rotativ 3D al site-ului web va indica unde pe Pământ a fost situată acea zonă în urmă cu milioane de ani. Harta va arăta chiar utilizatorilor ce dinozauri trăiau în apropiere în zona pe care o caută.

Harta ilustrează date științifice complexe și interesante într-un mod interactiv și ușor de utilizat. Astfel, profesorii, profesorii și oricine altcineva interesat de istoria și știința Pământului poate învăța, a spus Webster. Navighează pe harta interactiva aici.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Capital.ro
Situația în care șoferii care produc un accident rutier pot pleca de la locul faptei | Momentul când trebuie raportat un accident
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro