Românii iau cu asalt plajele din străinătate, uitând din ce în ce mai des de litoralul românesc. Odinioară, Marea Neagră, una dintre legendarele ape ale Europei, atrăgea o mulțime de turiști din străinătate. Stațiunea Mamaia, cândva perla litoralului românesc, era plină de surprize care au plasat-o pe lista atracțiilor turistice ale lumii. Află cum arăta prima plajă din Mamaia, în urmă cu circa 120 de ani, și de ce facilități beneficiau aici românii.
Odată cu trecerea timpului, imaginea Mării Negre și a plajelor sale s-a schimbat total. Cândva apreciată de nenumărați turiști, Marea Neagră nu se mai bucură acum de aceeași popularitate.
Mai mult decât atât, ce s-a descoperit în apa Mării Negre, potrivit unor analize realizate recent de către cercetători, a schimbat mult atitudinea turiștilor față de litoralul românesc. Apa Mării Negre este de două ori mai poluată decât a Mării Mediterane.
Odinioară o colecție bogată și frumoasă de floră și faună, și casa a zece mici insule, Marea Neagră nu mai pare că atrage la fel de mulți turiști. Nici din țară, nici din străinătate. Ecosistemul său pare că a intrat pur și simplu în colaps, în timp ce aproximativ 90 de substanțe pun în pericol viața turiștilor care aleg să își petreacă vacanțele pe plajele din România.
Stațiunea Mamaia a fost surprinsă așa cum nimeni nu credea că ar ajunge vreodată. Ce se întâmplă în Mamaia e inedit pentru Constanța. Plajele au ajuns să fie pur și simplu goale, foarte puțini turiști mai aleg să își petreacă vacanțele aici.
Stațiunea Mamaia a reprezentat un punct turistic de interes pentru români și nu numai încă din anii 1900. Înainte să abordăm mai pe larg acest subiect, trebuie precizat că planul primei plaje amenajate la noi în țară a devenit realitate în anul 1882. Plaja se situa în dreptul Hotelului Carol din Constanța, care a fost construit în același an.
Atunci, plaja arăta ceva mai diferit decât în prezent. Două bărăci din scânduri, situate la 1, 2 metri deasupra apei și fixate cu șine de fier pe fundul mării atrăgeau o mulțime de turiști. Femeile dispuneau, la acea vreme, de doar 10 cabine, iar bărbații de 21 de cabine.
În anul 1905 a fost amenajată și prima plajă din Mamaia. Aceasta era structurată în două pavilioane. Fiecare dintre ele prezenta 56 de cabine și un foișor. Pe lângă acestea, turiștii dispuneau și de 35 de cabine pentru femei și alte 45 pentru bărbați, potrivit Știri din Lume.
Primele băi moderne s-au deschis în anul 1906, după ce inginerul Anghel Saligny a construit un dig, cu scopul de a stopa migrarea nisipului și de a permite amenajarea de noi plaje în jurul Constanței.