‘OZN-ul dacic’ construit de Arsenie Boca a surprins pe toată lumea și continuă să fie un magnet pentru cei mai curioși. Unde se află acesta și ce rol avea în trecut? Care este povestea din spatele obiectului neobișnuit?
Arsenie Boca a construit un lucru aparte. Concret, este vorba despre un saivan dacic pe care unii l-au numit OZN din cauza formei sale diferite față de orice altă casă. Acoperișul este conic și oferă imaginea unui Obiect Zburător Neidentificat care a aterizat pe un deal.
Locul pe care mulți vin să îl viziteze se află în vecinătatea bisericii și mormântului duhovnicului. În realitate, el este un simplu saivan, așa cum este cunoscut în popor. Pe vremuri, Arsenie Boca se retrăgea aici în vremea în care slujea la mănăstirea din Țara Hațegului.
Adăpostul pentru animale a fost ridicat din piatră, are o formă circulară și este acoperit cu un strat gros de stuf care este așezată pe bârnele de lemn. Există și câteva ferestre, dar sunt foarte mici doar cât să pătrundă puțin soarele.
Saivanul de la Mănăstire Prislop a fost ridicat într-o perioadă în care călugărul era supravegheat atent de Securitate. Acesta era folosit ca un loc de refugiu și liniște tocmai pentru că era izolat și de celelalte mănăstiri.
Saivanul nu poate fi zărit nici de pe aleile așezământului din apropiere. Poți ajunge la el pe o potecă de pe lângă clopotnița construită pe un deal pe care tot teologul a făcut-o. Cei mai bătrâni din satele Silvaşul de Sus şi Silvaşul de Jos, învecinate mănăstirii Prislop își aduc aminte de perioada în care călugărul slujea acolo.
„Prin anii ´50, când noi eram copii şi ieşeam cu vitele şi caprele pe dealurile din împrejurimile mănăstirii, îl întâlneam adesea pe părintele Arsenie Boca. Mai striga la noi să nu intrăm cu vitele la mănăstire.
Îl mai vedeam lucrând cu oamenii la tăiat lemne din pădure, la tot felul de reparaţii în mănăstire, la păşunat cu animalele. El a dat jos tencuiala de pe biserică. Dintre săteni, unii au început să îl pândească şi să îi informeze pe securişti, la Haţeg, despre ce face el. Ştia şi el, dar nu prea îi păsa că îl spionează oamenii”, povesteşte unul dintre oamenii locului, arată zhd.ro.
Amintim că duhovnicul a murit în ziua de 28 noiembrie a lui 1989, la vârsta de 78 de ani. Potrivit dorinței sale, acesta a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop în data de 4 decembrie 1989. Aici a slujit în anii 1950, înainte ca autoritățile comuniste să îl trimită în închisori.
„La înmormântarea lui au venit câţiva localnici. Era lume puţină, nimeni nu îşi închipuia că peste ani, părintele va fi aşa iubit de români”, îşi amintea una dintre vârstnicele din Silvaşul de Sus, care l-au întâlnit pe Arsenie Boca.