09 feb. 2024 | 17:52

Cum arăta Magazinul Victoria la deschidere. Câți angajați avea și de unde era adusă marfa 

Diverse
Cum arăta Magazinul Victoria la deschidere. Câți angajați avea și de unde era adusă marfa 
Magazinul încă există și este deschis

Primul și cel mai mare magazin universal din România, inaugurat în anul 1928, există și astăzi în inima Bucureștiului. Cunoscut sub numele de Magazinul Victoria, acest loc de referință a fost cândva un simbol al luxului și rafinamentului, atrăgând clienți din toate colțurile orașului. Dar cum arăta Magazinul Victoria la deschidere?

Magazinul Victoria – emblema luxului în perioada comunistă

Încă de la deschidere, magazinul Victoria era renumit pentru produsele sale de înaltă calitate, aduse cu grijă din Paris. Cu o suprafață imensă de expunere și dotat cu cele mai moderne facilități pentru vremea sa, acest magazin a devenit rapid o destinație preferată pentru bucureștenii sofisticați.

Citește și: București, imagini din spațiu. Cum arată Capitala văzută din sateliți VIDEO

În perioada interbelică, clădirea în care funcționa luxosul magazin „Galeries Lafayette” de pe Calea Victoriei, își desfășura activitatea, oferind clienților o experiență de shopping unică. Arhitectul Herman Clejan a adus un suflu nou acestei construcții, transformând-o într-un edificiu Art Deco, în concordanță cu cele mai în vogă tendințe pariziene.

„Galeries Lafayette” era cunoscut pentru reclama sa eficientă și pentru produsele de ultimă modă importate din Paris. Aici, clienții puteau găsi tot ce își doreau, de la bijuterii și parfumuri la articole pentru casă și îmbrăcăminte, totul într-o atmosferă elegantă și sofisticată.

De unde venea marfa

Marfa venea din Paris și erau numai lucruri de ultimă modă și în tendință. În plus, Galerie Lafayette era unicul magazin occidental din țară.

Citește și: Încă un mall se deschide în București. E sigur, în două săptămâni va fi inaugurarea

După anul 1948, magazinul a fost naționalizat și redenumit „Victoria”, continuând să-și păstreze prestigiul și farmecul. Renovat în mai multe rânduri, acest loc emblematic adăpostește acum o varietate impresionantă de standuri și raioane, oferind o gamă diversificată de produse, de la bijuterii și parfumuri la articole de uz casnic și suveniruri din România.

Cum arăta Magazinul Victoria la deschidere

În jur de 750 de angajați lucrau în magazin, atunci când s-a deschis. Pe lângă aceștia, alți 500 de oameni se ocupau de întreținerea clădirii. 

Construcția în care se găsește astăzi Magazinul „Victoria” a fost ridicată în 1928, conform planurilor elaborate de arhitectul Herman Clejan (1886-1955). 

Citește și: 13 mall-uri și parcuri de retail se vor deschide în România în acest an. Lista completă

Clejan și-a desăvârșit studiile la prestigioasa Politehnică din München și a fost cunoscut drept un arhitect funcționalist și designer de mobilier, conform relatării din „Dicționarul Universal al Arhitecților” de Paul Constantin (Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1986).

După anul 1990, Magazinul „Victoria” a fost supus mai multor renovări, cea mai recentă având loc în 2001. 

Astăzi, în interiorul său găsim o varietate impresionantă de standuri și rafturi, oferind o gamă diversificată de produse pentru toate gusturile și nevoile. 

Citește și: Mall închis în București din cauza unei alerte cu bombă. Circulația e blocată total

De la bijuterii și parfumuri, până la suveniruri din România și articole pentru îngrijirea copiilor, magazinul este un adevărat paradis al cumpărăturilor. Pe lângă acestea, se pot găsi și accesorii de modă, obiecte de marochinărie, jucării, articole de uz casnic, decorațiuni interioare și electrocasnice. 

Scările interioare, decorate cu marmură roșie autentică amintesc de perioada de mult apusă.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Meghan îl duce pe Harry în Nigeria, în căutarea rădăcinilor familiei sale
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Au intrat banii pe carduri. Informația a fost confirmată chiar astăzi, 10 mai
Capital.ro
Horoscop 11 mai 2024. Berbecii iau o decizie importantă, Scorpionii au un moment de sinceritate
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Șeful Casei de PENSII, ANUNȚ despre PENSII. Se FACE și a DOUA recalculare. VIN PRIMELE decizii
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro