Cum arată greierii ‘zombie’ descoperiți în America. Ce descoperire șocantă a fost făcută în corpul lor

Cum arată greierii ‘zombie’ descoperiți în America. Ce descoperire șocantă a fost făcută în corpul lor
Cum arată greierii 'zombie' descoperiți în America

În statul american Virginia de Vest, oamenii de știință au descoperit greieri infectați cu o ciupercă parazită ce le controlează mințile și îi obligă să infecteze și alte insecte. Cum este posibil și ce fel de insecte sunt acestea. Ciuperca cu care au fost infectați acești greieri se numește Massospora. Este o ciupercă care atacă o anumită parte din corpul gazdei.

Cum arată greierii „zombie” descoperiți în America

CNN a scris în urmă cu un an despre acești „greieri zombie”, infectați cu Massospora, o ciupercă ce conține substanțe chimice de genul celor găsite în ciupercile halucinogene, conform unui studiu publicat de PLOS Pathogens.

Această ciupercă atacă organele genitale și abdomenului insectelor, după care le înlocuiește cu spori fungici folosiți ca să transmită ciuperca altor exemplare, în timpul procesului de împerechere.

În vreme ce aproximativ o treime din corpul lor este înlocuit cu țesut fungic, greierii infectați continuă să supraviețuiască fără a fi conștienți că au fost parazitați. Asta se întâmplă pentru că ciuperca manipulează comportamentul insectelor ca să mențină în viață gazda.

”Dacă am rămâne fără unul dintre membre sau dacă stomacul nostru ar fi tăiat, probabil că nu ne-am mai putea mișca”, spunea Matthew Kasson, co-autorul studiului.

„Dar greierii infectați, în ciuda faptului că o treime din corpul lor a fost parazitat, pot în continuare să zboare sau să se împerecheze cu alte exemplare, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Acest lucru este cu adevărat unic pentru ciupercile care ucid insecte”.

Conform studiului, ciuperca parazită manipulează masculii greieri pentru a-și fluta aripile imitând invitația la împerechere a femelelor, astfel încât pot să infecteze alte insecte de sex masculin.

Kasson a mai spus că insectele infectate nu sunt un pericol și pentru oameni.

Serviciul Parcurilor Naționale a listat ciuperca massospora, alături de păsări, ratoni, opossum, broaște și alte animale, ca un prădător comun al cicadelor Brood X.

De precizat este că alți paraziți ciuperci își controlează și gazdele de insecte precum zombi. „Ciuperca furnică zombie este un parazit întâlnit mai ales în pădurile tropicale. Ea crește în interiorul corpului furnicii până când în cele din urmă străpunge capul furnicii și eliberează spori fungici pentru a infecta mai multe furnici. Deci cicadele nu sunt singurii când vine vorba de versiunea naturii ”The Walking Dead”.

Despre cicade

Cicadidae reprezintă o familie de insecte din ordinul Hemiptera, subordinul Auchenorrhyncha. Familia conține unele specii cunoscute sub denumirea de cicade. Ele sunt niște insecte ce seamănă cu lăcustele și trăiesc pe toate continentele, excepție făcând Antarctica. Cicadele sunt printre cele mai gălăgioase insecte, iar cântecul lor este puternic, în special la speciile de dimensiuni mari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI