03 aug. 2021 | 13:10

Insectele care îi terorizează pe români. Substanțele chimice nu funcționează împotriva lor

Sănătate
Insectele care îi terorizează pe români. Substanțele chimice nu funcționează împotriva lor
România invadată de insecte

Din ce în ce mai multe specii de insecte apar și în România. Unele dintre ele ajung să ne invadeze locuințele și ne pot dăuna grav. Cunoscute sub numele de insectele „tigru”, ploşniţele dantelate, spun specialiștii, au ajuns la un număr considerabil de mare în România. Din păcate, mai spun aceiași specialiști, nu există niciun insecticid eficace împotriva acestor dăunători.

Ploşniţele dantelate au invadat întreaga Europă

Ploșnițele dantelate sun micii paraziți care se hrănesc cu sângele oamenilor și animalelor, de fapt nu sunt originare din America de Nord. Se crede că au fost aduse mai întâi pe continent fie de exploratori, fie de pelerini.

Unele surse indică faptul că ploșnițele dantelate, cunoscute sub numele de insectele „1tigru”, care au afectat Europa, Asia și Africa de mii de ani, au venit mai întâi în America de Nord împreună cu Cristofor Columb și echipajul său.

Alte surse sugerează că paraziții erau pasageri pe diferitele vapoare care veneau din America. Potrivit cărții „Biodiversitatea insectelor”, treisprezece tipuri diferite de insecte și paraziți care erau comune în Anglia, dar necunoscute Americii de Nord, au fost introduse pe continent înainte de anul 1800. În ultimii ani, biologii spun că Europa a cunoscut un noul val de invazii cu ploșnițele dantelate, și că nu există deocamdată niciun insecticid care să aibă eficacitate împotriva acestor mici paraziți.

România invadată de ploșnițele dantelate

Ca în fiecare an, mai ales în perioadele mai călduroase, aceste insecte apar din ce în ce mai mult. Conform unor avertizări venite de la Institutul de Cercetări Biologic din Cluj, ploșnițele dantelate se regăsesc din ce în ce mai mult în aproape toate regiunile. Cercetătorul Adrian Ruicănescu, de la ICB Cluj, spune că „există o isterie apropo de ploşniţele dantelate, numite hilar de unii „tigri”.

„Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale. În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populați în limite normale.

În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control. În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei. Dacă intervenim, cu substanțe chimice, nu facem altceva decât să „zădărnicim” apariția sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploșnițe ca sursă de hrană.”, spune Adrian Ruicănescu într-o postare pe Facebook.

Același cercetător spune că înțepăturile ploșnițelor dantelate suunt foarte dureroase. În același timp pot provoca complicații la persoanele înțepate. Înmulțirea acestor insecte nu poate fi oprită pentru moment cu niciun fel de insecticid, iar soluțiile în privința eradicării acestora nu prea sunt.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Decizia luată de Guvern. Când se plătesc pensiile de Paște
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro