04 mart. 2021 | 15:56

Pâinea neambalată transmite covid-19? Adevărul despre spotul care bagă panică în români

Știri generale
Pâinea neambalată transmite covid-19? Adevărul despre spotul care bagă panică în români
ANSVSA Pâinea neambalată transmite covid-19? Adevărul despre spotul care bagă panică în români

Cu toate că nu există dovezi că alimentele sunt o sursă sau o cale de transmisie, românii au intrat în panică. Focarul de coronavirus ne-a forțat să regândim aproape toate aspectele vieții noastre. De la lucruri mari, până la lucrurile mai mici. Și aici facem referire la cum ne facem cumpărăturile. În urma unor reclame la pâinea neambalată, românii au intrat în panică, crezând că noul virus poate fi transmis astfel. ANSVSA vine să facă lumină în acest caz de paranoia generalizată printre români.

ANSVSA spune că nu poate fi transmis virusul prin pâinea neambalată

Majoritatea supermarketurilor au implementat măsuri stricte de siguranță. Măsurile au fost luate pentru a se asigura că toți cumpărătorii respectă regulile de sănătate și siguranță Covid-19. Aici vorbim de purtarea unei măști de protecție.

O altă măsură, mai ales la început, era purtatul de mănuși în magazin. Menținerea unei distanțe de cel puțin doi metri față de ceilalți clienți a intrat și ea în vigoare.

Majoritatea cumpărătorilor aleg să urmeze măsuri de precauție suplimentare și atunci când ajung de la cumpărături acasă, având grijă la manipularea mărfurilor și la spălarea tuturor produselor proaspete înainte de consum.

Dar ce se întâmplă atunci când cumpărați articole proaspete care nu vin preambalate, cum ar fi pâinea? Au circulat o mulțime de informații care detaliază cât timp poate trăi coronavirusul pe suprafețe precum metalul și plasticul, dar când vine vorba de suprafețele alimentare, au fost puține cercetări.

În urma unor reclame apărute în spațiul public s-a instaurat paranoia generalizată la nivel național, prin care se anunța că noul virus poate fi transmis prin pâinea neambalată.

ANSVSA a reacționat imediat la aceste teorii, anunțând că nu se pune problema unei astfel de transmiteri a coronavirusului.

”Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a spotului publicitar prin care se solicită Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reglementarea comercializării produselor de panificaţie neambalate, inducându-se ideea că pâinea neambalată poate constitui o sursă de îmbolnăvire de COVID-19, instituţia a organizat o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor de profil, pentru a informa şi a clarifica necesitatea unei astfel de acţiuni, precum şi de a analiza impactul negativ care poate fi generat pe piaţa produselor respective prin mediatizarea de informaţii eronate.”, spune comunicatul.

Dezinformarea a plecat de pe rețelele de socializare

Sute de utilizatori ai rețelelor de socializare au difuzat un anunț aparent de la Organizația Mondială a Sănătății prin care se recomandă evitarea produselor de panificație.

”Nu mai mâncați produse de panificație. Este strict recomandat să nu mâncați produse de panificație.

Doarece nu este lavabil și poate fi infectat cu ușurință de virus.”, scria mesajul de pe rețelele de socializare.

OMS a reacționat rapid spunând că notificarea este falsă, împărtășind o postare din contul său verificat de Twitter pentru a-i asigura pe oameni că organizația nu a sfătuit oamenii să evite produsele de panificație și, în schimb, a indicat utilizatorii către site-ul său ca o sursă credibilă de informații.

Site-ul oficial al OMS nu intră în detalii specifice despre Covid-19 și produsele de panificație. În schimb, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) dă mai multe detalii despre transmiterea virusului prin alimente.

”Rapoartele despre boli umane nu sugerează că Covid-19 poate fi transmis prin alimente sau ambalaje alimentare. Cu toate acestea, este întotdeauna important să urmați bune practici de igienă.

De exemplu, să spălați mâinile și suprafețele des, să separați carnea crudă de alte alimente, să gătiți la temperatura potrivită și să curățați alimentele cu promptitudine, atunci când manipulați sau pregătiți alimente.”, spune raportul FDA.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Vreme extremă în România. ANM a emis alertă
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Capital.ro
Schimbare importantă pe piaţa muncii: Categoriile de activităţi care nu necesită contract | Anunţul Ministerului Muncii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro