Cum alegi cel mai bun pepene roșu. Trucul secret pe care îl știe puțină lume

Cum alegi cel mai bun pepene roșu. Trucul secret pe care îl știe puțină lume
Cum alegi cel mai bun pepene roșu. Trucul secret pe care îl știe puțină lume

Vine vara și pepenele roșu este preferatul românilor când vine vorba despre fructe. Rece, dulce și zemos, pepenele verde este ideal de consumat și pentru cei care sunt la dietă.

Cum alegi cel mai bun pepene roșu

Pentru că e format în mare parte din apă, pepenele roșu are doar câteva calorii la suta de grame, ceea ce îl face ideal de introdus în dietele hipocalorice. În plus, este o sursă grozavă de antioxidanți și vitamine, iar vara previne deshidratarea.

Dacă vrei să alegi un pepene roșu și dulce, trebuie să fii atent la câteva aspecte. Cu siguranță ai cumpărat pepeni din piață și când ai ajuns acasă cu ei au fost ba prea copți, ba cruzi, ori deloc dulci.

Ei bine, coaja, culoarea sau greutatea unui pepene roșu sunt indicii clare dacă miezul acestuia va fi bun.

Contează și forma lui, dar și aspectul și culoarea codiței de la pepenele roșu.

Pentru început, caută un pepene care are o pată galbenă pe el. Cu siguranță știi că majoritatea pepenilor au o pată alb/gălbuie pe ei. Această pată trebuie să fie în partea opusă a codiției și trebuie să fie galbenă, ca pepenele să fie copt.

“Un alt aspect important este punctul galben. Punctul de coacere se află în partea opusă cozii şi trebuie să fie neapărat galben. Dacă este verde sau alb, înseamnă că pepenele nu este copt”, explică Ion Maneanga, cultivator de pepeni.

La ce să fii atent când cumperi pepene roșu

Și codița are un rol important. Dacă ea este uscată, înseamnă că pepenele a fost cules cu multe zile în urmă. Pepenii buni și dulci au codița verde. O altă metodă este să bați cu degetul în coaja. Dacă se aude gol în interior, atunci fructul este copt și numai bun de consumat.

În plus, alege pepenie cu formă simetrică, fie că este ovală sau rotundă. Evită fructele care sunt deformate sau turtite la un capăt.

Un alt truct este aspectul cojii. Trebuie să fie cât mai lucioasă, acesta fiind un indiciu al faptului că pepenele a ajuns la maturitate și nu este crud în interior.

Bineînțeles că poți evita toate aceste aspecte, dacă ceri vânzătorului să facă un dop în pepene. El ar trebui să taie cu cuțitul un triunghi, însă fără să ajungă la miez, care este întotdeauna dulce.

Roagă vânzătorul să taie un dop, dar la mică adâncime în pepene. Vei vedea dacă este copt în întregime și dacă este dulce, însă ține cont de faptul că pulpa va fi întotdeauna mai puțin dulce decât miezul pepenelui.