Cinci semne că pepenele roșu pe care l-ai ales este copt. Iată de ce trebuie să ții cont

Cinci semne că pepenele roșu pe care l-ai ales este copt. Iată de ce trebuie să ții cont

În această perioadă, piețele sunt pline de pepeni roșii copți, zemoși și răcoritori. Printre ei însă, se mai strecoară și câțiva cu probleme și ar fi bine să știi cum faci diferența.

Într-o lume ideală, toți pepenii care există la piață sau în magazine ar trebui să fie perfecți, numai buni de mâncat. Nu se întâmplă chiar așa. Din acest motiv, arta de a alege un pepene bun a ajuns să fie la fel prețuită precum abilitatea de a recunoaște ciuperci periculoase când mergi la cules în pădure. Dacă trebuie însă să-ți alegi un pepene roșu, există totuși câteva sfaturi care îți fac viața mai ușoară. Nu de alta, dar este puțin probabil să te încânte ideea de a-i face dop.

Încearcă să vezi cum sună pepenele roșu. Acesta este cel mai popular test printre fanii legumelor dulci. Chiar dacă sună abstract, când bați în coajă, ar trebui să auzi un fel de ecou, sunetul să dea impresia de elasticitate. Dacă apeși un pic mai tare pe un pepene copt, scoate un pârâit, fără să pocnească neapărat sau să se vadă vreo fisură la exterior. Acela este un alt semn că e copt și dulce.

Mărimea raportată la greutate este un alt criteriu care contează. Deși pare mai mic decât alți, un pepene copt este mai greu. În contextul în care are 90% apă, dacă îl simți mai greu raportat la dimensiune, înseamnă că ascunde mai multă apă și nu este sec la interior sau trecut, pălit.

Pata galbenă de pe unii pepeni este subiect de dezbatere. Ea apare pe zona care nu a fost expusă la soare, e suprafața pe care s-a sprijinit pepenele pe pământ. Dacă nu există, nu este neapărat o problemă, dar dacă există, șansele sunt mult mai mari ca pepenele să fie copt, din cauza greutății. Tot vizavi de aspectul exterior, evită pepenii care sunt un pic moi și nu au coaja lucioasă, aparent ceruită.

Ultimul criteriu relevant ține de codița pepenelui roșu. Niciodată să nu cumperi un pepene cu codița verde. Ea trebuie să fie galbenă, uscată, o dovadă clară a faptului că pepenele a ajuns la maturitate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI