Cum afli dacă o mașină a suferit daune în accidente rutiere. Totul se face online

de: Năstase Mirabela
30 09. 2021

Iată cum poți afla dacă o mașină pe care îți dorești să o cumperi a suferit daune în accidente rutiere. Aceste informații sunt extrem de prețioase dacă îți dorești un autovehicul la mâna a doua. Totul se face online.

Cum afli dacă o mașină a suferit daune în accidente rutiere

Cel care oferă astfel de informații prețioase este Registrul Auto Român- RAR, iar aceste informații pot fi aflate în numai câteva minute. Lucrul acesta se poate face cu ajutorul aplicației Istoric Vehicul, aplicație disponibilă pe site-ul oficial al instituției, www.rarom.ro.

La interogarea plin aplicația Istoric Vehicul, alături de informațiile oferite gratuit de RAR se mai precizează și faptul că pentru vehiculul în cauză există disponibil un istoric de daune, ce poate fi oferit contra cost.

Tariful este de 35 de lei, iar acesta se achită online. Însă ca să poți accesa aplicația, trebuie să introduci seria de caroserie/sașiu, dar și o adresa de mail vaildă.

Dacă clientul dorește să afle istoricul de daune al mașinii, este redirecționat către zona de plată cu cardul, după care va primi prin e-mail Istoricul de daune. El conține următoarele informații:

  • Zona de avarii, chiar și poziţionarea acestora pe un vehicul – machetă
  • Intervalul valorii devizului de reparaţie
  • Intervalul indicaţiei odometrului la data întocmirii devizului
  • Dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic
  • Dacă au fost afectate principalele elemente de siguranţă sau din structura de rezistenţă.

De asemenea, trebuie să știi că toate informaţiile pe care le vei introduce în sistemul informatic, pentru a afla datele de care ești interesat, sunt protejate conform normelor GDPR.

Cum să te ferești de țepe când vrei să cumperi o mașină second-hand

Piața auto second-hand a explodat, însă toți cei care optează pentru o mașină la mâna a doua trebuie să fie atenți la eventualele țepe pe care le pot lua. Poate fi vorba de maşini furate, autovehicule reparate de formă, ocolirea intenţionată a plătii TVA-ului, documente false sau te poți lăsa păcălit de aparenta transparenţă a vânzătorilor de maşini second-hand.

Învață să recunoști o țeapă când o vezi! Spre exemplu, fii atent șa anunțuri. Multe dintre ele descriu o mașină second hand ca fiind aproape nouă, dar când vezi mașina îți dai seama că realitatea este alta. Astfel, dacă anunțul nu este conform cu realitatea, este cazul să te retragi, deoarece vânzătorul are chiar mai multe lucruri de ascuns. Un alt mod de a te feri de țepe este să ții cont de regula celor trei S – scurgeri, scaun, șanțuri, verificând pe rând toate aceste trei puncte.