De mii se ani, oamenii au încercat să ofere un răspuns cuprinzător la întrebarea: „Ce este viața?”. S-a spus simplu: „marele mister al existenței”, în timp ce alții au încercat să rezume prin a spune, la nivel științific, că viața este starea caracteristică organismelor care au ca trăsături specifice autodezvoltarea, autoconservarea și autoproducerea ori, la organismele superioare, cu posibilitatea de a urmări un țel. Cert e că ajungem singuri pe Pământ și de atunci primim câte o porție de avantaje și dezavantaje.
Scoatem primul țipăt în mijlocul mulțimii, facem primii pași, dar tot de atunci se întoarce clepsidra. Când timpul s-a scurs, sfârșim. Se spune că fiecare om aflat în pragul morții se gândește la cât a iubit sau cât a pătimit, dar cine spune că nu poți face asta și în timpul vieții, cu ajutorul unei expresii care să te trezească, cum ar fi: „ai împlinit deja 10.000 de zile de viață?”.
„Ce este viaţa? Când începe şi încotro se îndreaptă?. În toate părțile deodată, zise cel fără părți/ Într-o singură parte, zise/ Partea/ Ce este?/ Cum, ce este?/ Este, pur și simplu/ Adică E, adică S, adică T, adică E/ Primul E mai vechi decât ultimul E/ Atât”, a scris Nichita Stănescu. Pe de altă parte, cercetătorul John Voigt, de la Universitatea din California, a stat mai departe de o definiție.
„Ceea ce numim viata este un lucru prea abstract si nu putem spune cu exactitate care este linia de demarcare intre viata si lipsa ei, in privinta prezentelor elementelor necesare”, a spus el.
Primul care a încercat să o definească, în schimb, a fost filosoful antic Aristotel, care afirma că viața este ceva care apare, se dezvoltă singură și se reproduce. Mulți ani mai târziu, în 1944, fizicianul austriac Erwin Scrodinger definea viața drept ceva care rezistă în fața degradării.
Cu definiție sau fără, tot sfârșim, dar viața nu e un impediment, ci o virtute. Deși din prima zi de naștere începem să murim câte un pic, iar pe parcurs poate cădem, ne prăbușim și apoi ridicăm, Paradisul e minunat când viața ți-e searbădă, cu ambuteiaje, și ai cum să evadezi când și când. Momente ca acestea îți pot aduce revelații. Puncte cheie sunt multe: un pahar de vin, o discuție, o privire sau un surâs, dar și un calcul. Faptă și adevăr e tehnologia, care te poate duce către descoperire. Cât ai trăit până acum? Pentru a-ți calcula zilele, intră pe site-ul YourMetricBirthday.com.