Conform unor statistici, 12% din populația globului este stângace. Din cauza numărului mic de stângaci, producătorii de gadgeturi sau ustensile de gătit nu concep produse pentru nevoile lor.
Aristotel, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Mozart, Charlie Chaplin, Bill Gates și Barack Obama sunt unele dintre multele personalități care au revoluționat lumea și sunt stângaci. Acest fapt i-a determinat pe cercetători să studieze mai amănunțit dacă folosirea mâinii stângi aduce anumite avantaje sau nu.
Stângacii nu au fost priviți cu ochi buni încă din cele mai vechi timpuri. De exemplu, în biblie dreptacii sunt menționați de aproximativ 100, de fiecare dată pozitiv, iar stângacii de 25 de ori, de fiecare dată negativ.
În perioada Inchiziției Spaniole, stângacii erau interogați și torturați, aceștia fiind considerați vrăjitori. Și eschimoșii credeau același lucru despre ei. Stângacii erau numiți „s’ga” în Maroc, adică spirite malefice sau persoane blestemate.
Faptul de a fi stângaci este asociat cu lipsa de îndemânare și cu nepriceperea în majoritatea culturilor europene. Totuși există și câteva culturi în care stângacii erau văzuți mai bine. Incașii credeau că stângacii au capacități de vindecare și puteri magice, iar tribul Zuni din America de Nord, credea că a fi stângaci este un semn de noroc.
Chiar și în zilele noastre mai există persoane și comunități care cred că a fi stângaci este un defect care trebuie corectat. Datorită acestui fapt, în jurul lor s-au creat tot felul de mistere. Iată care sunt cinci curiozități despre stângaci: