În multe dintre regiunile țării, ceapa este considerată regina mâncării, un ingredient fără de care multe mâncăruri ar fi fade. Totuși, în România ceapa are și alte întrebuințări, nefiind doar un ingredient care oferă savoare, ci și cel mai bun meteorolog popular. Cum ghicesc româncele cum va fi vremea în noul an folosindu-se de o simplă ceapă, afli în rândurile de mai jos.
În Ajunul Revelionului, seara târziu, multe gospodine din România obișnuiesc să curețe ceapă pentru a afla cum va fi vremea în 2022. Acestea desfac 12 coji de ceapă în care pun sare grunjoasă și le lasă până a doua zi. După ce se întorc de la biserică, româncele află cum se va prezenta vremea în fiecare lună a anului.
Dacă sarea este mai uscată, asta înseamnă că luna va fi mai secetoasă, cu precipitații puține. Dacă sarea este mai umedă, atunci se crede că luna va fi mai ploioasă, cu un regim pluviometric bogat. Bătrânii spun că această tradiție nu dă greș niciodată.
În Transilvania, spre exemplu, la final de an, localnicii află cum va fi vremea în anul care urmează cu mult înainte ca meteorologii să facă previziuni. Tradițiile se respectă cu sfințenie în anumite locuri din regiune, cum se întâmplă și în localitatea Ibănești, de pe Valea Gurghiului.
Aici, cei mai în etate îi învață pe tineri cum pot afla câte ceva despre vreme, arătându-le cum era viața când oamenii nu aveau televizor ori acces la internet sau cum se pregăteau pentru munca câmpului.
Citește și: Meteo cu Mihai Voropchievici. Când vine moina în ianuarie, de fapt, conform tradiției bătrânilor
La aproximativ 100 de kilometri de Ibănești, în localitatea Lunca Bradului, gospodinele fac calendarul de ceapă pentru zona de munte, un truc moștenit din bunici și părinți.
La deal, previziunile pentru 2022 arată o iarnă geroasă, cu multă zăpadă, și o vară ploioasă. În zona de munte, în schimb, calendarul de ceapă arată faptul că, în luna august, vremea e numai bună de strâns fânul, în timp ce septembrie va fi o luna perfectă pentru a scoate cartofii.
Totodată, zăpada se va aștere peste România în 2022 în luna noiembrie.
Potrivit ANM, prima lună din an vine cu vreme bună și temperaturi mai mari decât în mod obișnuit, cu puțină ploaie și ninsoare în majoritatea regiunilor din România.
În mare parte a țării, temperatura medie a aerului va avea valor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, regimul pluviometric fiind deficitar în anumite zone ale țării.