Despre Nicolae Ceaușescu se știe că era ahtiat după valută, metale și pietre prețioase. Faptul că a vândut minorități naționale – pe sași, respectiv pe evrei – nu mai este o curiozitate sau o noutate. Totuși atunci când i se cerea, făcea același lucru și cu cetățenii români, tratându-i ca pe niște sclavi. O povește interesantă este vânzarea unei românce către un dictator african despre care se crede că a săvârșit inclusiv acte de canibalism.
Jean-Bedel Bokassa a fost preşedintele Republicii Centrafricane, ţară pe care a condus-o cu o mână de fier. Acesta i-a propus lui Ceauşescu 10% din producţia de diamante a ţării în schimbul unei românce de care s-a îndrăgostit. Bokassa (1921 – 1996) a fost un personaj extrem de controversat, fiind acuzat până şi de canibalism. El provenea dintr-un trib ai cărui membri aveau obiceiul de a-şi mânca duşmanii, după ce îi omorau.
După o copilărie nefericită, Bokassa se hotărăşte să se înscrie în Armata Franceză și participă la numeroase misiuni militate, dovedint un curaj și o dârzenie ieșite din comun. După război, Bokassa a mai rămas soldat o vreme în Armata Franceză până în anul 1962, când a devenit comandantul Armatei Republicii Centrafricane, un stat proaspăt înfiinţat. Preşedintele ţării era vărul său, David Dacko, avea încredere deplină în Bokassa, oferindu-i spre a coordona armata republicii. La sfârşitul lunii decembrie 1965, Bokassa organizează un puci, în urma căruia îl alungă de la conducerea ţării pe vărul său Dacko. și devine noul preşedinte al Republicii Centrafricane.
Inspirându-se de la Napoleon Bonaparte, Bokassa se proclamă împărat al Imperiului Centrafrican. Ceremonia de încoronare a acestuia a fost una extrem de pompoasă. Se spune că el ar fi cheltuit peste 20 de milioane de dolari, deşi oamenii de rând abia câştigau 100 de dolari. Bokassa a instituit teroarea în Republica Centrafricană. Cei ce nu aveau un loc de muncă plătit erau omorâţi, iar cerşetorii erau ucişi fără milă şi aruncaţi la crocodili. Pe lângă deciziile sale extrem de dure, preşedintele ţării a semănat teroare printre conaţionalii săi deoarece se spunea că îşi mânca duşmanii.
În anul 1973, Bokassa s-a împrietenit cu preşedintele României, Nicolae Ceauşescu. Venit în vizită în ţara noastră, Bokassa s-a îndrăgostit de românca Gabriela Drâmbă. Acesta i-ar fi propus lui Ceauşescu să o trimită în Republica Centrafricană pe româncă, promiţând că în schimb îi va da 10% din producţia de diamante a ţării. Securitatea a obligat-o pe Gabriela Drâmbă să plece pe continentul african, devenind soţia lui Bokassa.
Cei doi au fost căsătoriţi timp de trei ani între 1975 şi 1977. Bokassa a fost căsătorit cu 18 femeii, el având 39 de copii. Preşedintele Republicii Centrafricane este alungat de la conducerea ţării în anul 1979, în urma unei revolte sprijinite de Guvernul Franţei. Bokassa s-a refugiat chiar în Franţa, însă a revenit peste câţiva ani cu gândul de a recupera conducerea ţării. El este prins şi arestat, fiind condamnat la moarte prin spânzurare. În ultima clipă pedeapsa sa a fost comutată la 20 de ani de închisoare. Bokassa a fost eliberat de după gratii în anul 1996, el decedând în cursul aceluiaşi an, la vârsta de 75 de ani, din cauze naturale.