Sinceritatea. Aceasta consideră Irinel Columbeanu că a reprezentat principala sa „armă” în relația cu sexul opus, cu ajutorul căruia crede că a și reușit să facă o serie de cuceriri în rândul femeilor. Iar mergând pe acest fir, el a ales să repovestească în propria carte o serie de momente speciale ce i-au marcat viața.
Scena în care Irinel Columbeanu o va cere în căsătorie pe Monica Gabor, pe atunci, e unul dintre momentele memorabile ale vieții acestuia incluse în cel de-al doilea volum al trilogiei pe care cunoscutul om de afaceri s-a hotărât s-o lanseze în această perioadă de timp.
Totul se va fi petrecut ca într-un film, în decorul unui restaurant select, în preajma zilei naționale și cu un personaj central, Ili, aproape biruit de emoții. Totul e redat în „Istoriile unui vehement. Trilogia unui paradox”, din care au apărut deja la editura Neverland, primele două volume, „Ipocrația” și „Apofenia”, cel de-al treilea, „Chintesența”, fiind programat să vadă lumina tiparului cel mai probabil în luna mai.
Irinel Columbeanu susține că i s-a părut „mult mai decent” ca firul vieții sale să fie depănat din perspective neutre, decât din cea a propriei viziuni, deși în fond asta se întâmplă. Așa se face că personajul principal al trilogiei „Istoriile unui vehement. Trilogia unui paradox” se numește Ilie Colbeanu, iar nu Irinel Columbeanu, fiind alintat de către mama sa cu apelativul Ilinel.
El a explicat și maniera în care a inventat titlurile primelor două volume, cel dintâi fiind inspirat din ipocrizia ce a acaparat țara întreagă după evenimentele ce au schimbat istoria în decembrie 1989, iar cel de-al doilea fiind inspirat dintr-un cuvânt englezesc ce i-a atras atenția în serialul britanic „Gambitul damei”, difuzat de un cunoscut serviciu de difuzare online de seriale și filme de televiziune pe bază de abonament.
Autorul nu s-a sfiit să includă nici scena în care decide să le prezinte părinților viitoarea noră, apelând la diverse trucuri care să le ofere acestora indiciul că urmează un moment cu totul special din viața lor.
„În seara programată, se prezentă cu Monica la părinții lui, cu un buchet mare de flori pentru mama sa și cu o sticlă de malt whisky de 18 ani, cum știa că-i place tatălui de când acesta fusese în Scoția la prezentarea platformei lor marine de extracție a țițeiului din Marea Nordului…
Luară loc în sufrageria supraîncărcată cu mobilă demodată din lem de trandafir…își drese glasul și i se adresă mamei:
‘Noi doi am venit aici, de fapt, ca să bem o cafea, chiar la ora asta. Așa că te rog, mamă, hai să bem din serviciul ACELA de cafea’, spuse el arătând spre vitrina clasică cu oglindă, unde erau expuse pahare din cristal din care rareori se bea și faimosul service de cafea despre care mama lui îi tot precizase din copilărie că are destinația de a fi folosit pentru prima data numai împreună cu viitoarea ei noră”.
Viitoarea noră era încă elevă în clasa a XII-a la liceul „Henri Coandă” din Bacău, iar decizia i-a luat prin surprindere pe părinții lui Irinel Columbeanu: „’Să fiți fericiți, maică’, sparse gheața mama lui, iar tatăl îngână și el – ‘Casă de piatră!’”.
În fapt, cea mai mare parte a celor peste 260 de pagini ale volumului includ o serie de amintiri ale celebrului om de afaceri, care a cunoscut deopotrivă și gloria, și decăderea, din mariajul său cu Monica Columbeanu, în jurul căruia s-au țesut atâtea povești.