Andreea Bălan a scos la vânzare apartamentul familiei din Ploiești, în urmă cu doi ani, cu acordul părinților. După ce au împărțit banii, tatăl ei, fostul impresar al trupei Andre, și-a achiziționat o garsonieră în centrul orașului.
Deși era luxoasă și spațioasă, lui Săndel Bălan nu i-a priit deloc și, la un an distanță, s-a ivit oportunitatea de a reveni în același bloc, alături de vecinii lui de-o viață, cărora recunoaște că le-a dus dorul:
„Am stat un an în garsonieră, dar nu mă adaptasem. Cum am aflat că a fost scos la vânzare un apartament în blocul în care am locuit, la același etaj și pe același palier, l-am și cumpărat. Înainte stăteam la apartamentul 14, acum stau la 15.
Așa a aranjat Dumnezeu lucrurile și am revenit în bloc. Am două camere, un spațiu generos, de 100 mp. Garsoniera din centrul orașului Ploiești am închiriat-o, ca să nu mai stau cu grija ei”.
Săndel Bălan nu exclude varianta ca, într-o bună zi, dacă actualii proprietari vor dori, să revină chiar în fosta lui locuință, unde a adunat atâtea amintiri, alături de soție și de celebra lui fiică, Andreea Bălan:
„Poate că, într-o bună zi, voi putea cumpăra din nou vechiul meu apartament, acum acolo stau o femeie și fiica ei. Dacă ele vor dori să vândă, cumpăr, evident. Eu sunt într-o relație foarte bună cu vecinii, nu întâmplător am revenit în bloc.
De multe ori, când am ajuns acasă, m-am dus să bag cheia în vechiul apartament, unde am locuit cu Andreea și cu soția”, spune el, pentru playtech.ro, oarecum amuzat de situație.
Săndel Bălan încurajează românii să-și monteze pe locuințe panouri fotovoltaice, pentru a scăpa de facturile mari la energie electrică:
„Am primit o factură la energie de 500 de lei, de la 50-60 de lei, cât plăteam înainte, pentru un apartament cu două camere, deci, de zece ori mai mult. Aștept reducerea facturii, așa cum mi s-a promis. Nu consum mult, n-am studio acasă, am un calculator, spăl sâmbăta la mașină niște rufe.
Ar fi foarte bune acum panourile fotovoltaice, care transformă energia solară în energie electrică, iar apoi se stochează în niște niște acumulatori, montați în casă, sunt ca niște baterii. Pe perioada nopții, se consumă curentul adunat în acumulatori. Erau subvenții de la stat, înainte, de 70-80%, erau bune, se anunță iar și acum.
Nu trebuie să fie neapărat soare, captează lumina zilei. Se montează pe casă, dimensiunea fiind în funcție de necesitățile unei familii. Am montat cândva multe pe casele din Valea Prahovei”, ne-a mai declarat Săndel Bălan, pentru playtech.ro.
Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2021” se va derula pe o perioadă de 10 luni și în anul 2022. Acest program sprijină tranziția spre utilizarea surselor de energie regenerabilă. Pentru anul 2022, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunțat că va aloca un buget total de 65 milioane de lei.
„Programul Casa Verde Fotovoltaice vine în sprijinul consumatorilor casnici, iar montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică este o soluţie eficientă şi sustenabilă.
Durata de viaţă a majorităţii sistemelor solare este de 20 – 25 de ani, iar mulţi dintre producătorii de panouri solare oferă garanţii pe termen lung, deoarece tehnologia este foarte fiabilă. Per total, am putea spune că investiţia în sistemele fotovoltaice pentru consumul casnic se amortizează în cel mult 5-7 ani”, a menționat Dan Tudose, General Manager e-acumulatori.ro.