Cum a încasat Adrian Oroș 155.000 de lei în doar un an. Ce ”manevră” a folosit, de fapt (exclusiv)

Cum a încasat Adrian Oroș 155.000 de lei în doar un an. Ce ”manevră” a folosit, de fapt (exclusiv)
Adrian Oroș, ministrul polivalent din Guvernul Cîțu

Unul din cei mai activi miniștrii din Guvernul Cîțu pare a fi Adrian Oroș. Acesta deține funcția de Ministrul al Agriculturii, și conform calendarului, a avut un program extrem de încărcat. În perioada aprilie-iunie 2021 Adrian Oroș a fost în mai multe deplasări de serviciu. A fost și la cursurile Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Redacția Impact a decis să investigheze programul încărcat al ministrului, rezultatele fiind unele surprinzătoare.

Adrian Oroș, ministrul polivalent din Guvernul Cîțu

Pentru cei care nu știu, până la preluarea funcției în guvern, Adrian Oroș a fost profesor universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. A activat ca profesor al Facultății de Medicină Veterinară. Și astăzi conduce catedra de Toxicologie din cadrul facultății, Adrian Oroș are titlul de conferențiar doctor, astfel putând ocupa poziția de șef al acestei catedre.

Redacția Impact a decis să investigheze agenda de lucru a ministrului Adrian Oroș. Agenda, una foarte plină de altfel, dar și veniturile acestuia sunt destul de consistente. Așa se face că anul trecut a avut în conturi 166.000 de lei.

Banii proveneau din activitatea sa din cadrul USAMV din Cluj Napoca. La o cercetare mai atentă a declarației de avere, după preluarea ministerului, se constată că declara un venit net de 151.000 de lei. Aceste câștiguri au fost raportate în iunie, anul curent.

Tot în urma investigațiilor, reporterii Impact au aflat că cei 151.000 de lei au venit ca bonificație salarială pentru cursurile predate online de Adrian Oroș la catedra de Toxicologie a facultății. Conform orarului, orele de curs s-au desfășurat în fiecare zi de vineri, începând cu ora 10:00 dimineața, cu studenții anului IV.

Inadvertențe în calendarul ministrului

De-aici încep întrebările, având în vedere că Adrian Oroș, exact în același interval orar, avea și diferite vizite de lucru, ca Ministru al Agriculturii. În calitate de profesor, avea cursuri cu studenții anului IV, în fiecare vineri, de la ora 10:00.

Cursurile, ca majoritatea de altfel, s-au desfășurat online, sau ar fi trebuit să se desfășoare așa. Dar, se pare că orarul profesorului Adrian Oroș coincidea foarte tare cu cel al ministrului Adrian Oroș.

În majoritatea zilelor de vineri, chiar de la aceeași oră, ministrul era la într-o vizită de lucru în județele Alba și Sibiu. Fie era la deschiderea oficială a unui club de golf, sau chiar la Bruxelles. Sau a mers la TVR 1, unde înregistra un interviu pentru „Viața Satului”.

Reporterii Impact au încercat să ia legătura, atât cu conducerea USAMV Cluj Napoca, cât și cu ministru și profesorul Oroș. Din păcate acesta nu a răspuns inițiativei redacției.

Cât despre cei din conducerea universității, aceștia au declarat redacției Impact că „nu verifică prezența profesorilor titulari la cursuri și ca dacă se aduc dovezi clare în legătură cu lipsa lui Oroș de la cursuri, atunci se poate începe o anchetă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI