Pentru cei care știu puțină istorie și cultură, numele baronului Samuel von Brukenthal este sinonim cu bijuteriile culturale lăsate Sibiului. Se pare că ministrul Raluca Turcan, din prea mult exces de zel, a uitat că baronul Samuel von Brukenthal a decedat de mai bine de 218 ani. Într-o postare halucinantă pe Facebook, Raluca Turcan îi ura la mulți ani celebrului baron, iar internauții au reacționat imediat. Reacțiile au fost în principal la sintagma „La mulți ani Samuel von Brukenthal”, scrisă și incorect gramatical.
Samuel von Brukenthal a fost un avocat austriac și guvernator al Transilvaniei în perioada monarhiei austriece. Casa sa, un mare palat din Sibiu, găzduiește în prezent Muzeul Național Brukenthal. Împărăteasa Maria Tereza l-a numit baron în 1762 și a devenit președinte al curții de cancelarie în 1765. A mai deținut funcția de cancelar în 1772 și, în cele din urmă, în 1777, guvernator al Transilvaniei.
Savant apreciat și diplomat calificat, și-a făcut drum la Curtea Imperială vieneză și în cele din urmă a devenit cancelar „aulic” al Transilvaniei. Acesta a fost momentul în care și-a început alcătuirea colecției sale de pictură. În 1777, Brukenthal era considerat cel mai bogat om din Transilvania.
Baronul s-a întors la Sibiu când a fost numit guvernator al Transilvaniei. A decis construirea unui palat în stil baroc după modelul celor vieneze. După întoarcerea sa la Sibiu ca guvernator, baronul și-a adus colecțiile de la Viena în orașul de pe Cibin. Amenajarea galeriei a fost demarată în perioada 1787-1789.
Palatul era plin de camerele luxoase și galerii de artă și biblioteci. Serile muzicale și serile literare organizate de baron au reprezentat un nucleu spiritual pentru Transilvania. Într-un gest fără precedent, Samuel von Brukenthal a dispus cu generozitate deschiderea Palatului, ca un muzeu public în ultimul său testament.
Există puține informații cu privire la modul în care au apărut colecțiile. Cu toate acestea, anumite note ale soției baronului din registrul casei sunt păstrate și astăzi. Primele înregistrări referitoare la achiziționarea de tablouri au apărut mai târziu, în 1770. La acea dată nucleul colecției de picturi era deja format.
La moartea sa, care a survenit pe 9 aprilie 1803, moșia sa a fost estimată la aproximativ un milion de guldeni, valoarea colecției sale de artă și a cărților nu au fost luate în considerare. Astăzi Palatul Brukenthal reprezintă una dintre comorile baroce din Europa Centrală.
Astăzi se împlinesc 300 de ani de la nașterea celui ce avea să fie cunoscut sub titulatura de baronul Samuel von Brukenthal. Într-un exces de zel Raluca Turcan a decis să scrie pe contul personal de Facebook un mesaj legat de acest moment aniversar. Numai că lucrurile au luat un alt traseu, halucinant, mai ales legat de modul cum a încheiat postarea.
Reacțiile internauților au fost pe măsura gafei făcute de Raluca Turcan, unii mergând până acolo, încât i-au răspuns prin intermediul unui cont fictiv cu numele celebrului baron la urările sale. După multitudinea de reacții, în cele din urmă Raluca Turcan avea să-și modifice postarea și să scoată ultima frază „La mulți ani Samuel von Brukenthal!!!”, scrisă și incorect gramatical. (vezi galeria)
”Astăzi istoria consemnează nașterea baronului Samuel von Brukenthal. Un sibian care zi de zi ne este exemplu. Un om înaintea vremurilor sale, un adevărat om al Luminilor, baronul Brukenthal ne-a lăsat o moștenire impresionantă. A lăsat Sibiului, a lăsat României, a lăsat Europei.
Brukenthal, revenit de la Viena, a deschis unul dintre primele muzee ale lumii, a lăsat o impresionantă colecție de artă și o bibliotecă monumentală. Tot el ne-a dat lecția cultivării mediului intelectual. El a creat o adevărată oază culturală în Sibiul finalului de secol XVIII. Samuel von Brukenthal este o bornă pentru cultura și societatea României. La mulți ani Samuel von Brukenthal!!!”, scria Raluca Turcan pe Facebook