25 iun. 2020 | 13:10

Cum a apărut, de fapt, numele mașinilor Mercedes. Povestea fetiței care a inspirat tot

News
Cum a apărut, de fapt, numele mașinilor Mercedes. Povestea fetiței care a inspirat tot
Cum a apărut, de fapt, numele mașinilor Mercedes. Povestea fetiței care a inspirat tot

Majoritatea brandurilor cunoscute azi, poartă un nume de familie. Dar acesta nu este și cazul omului de afaceri Emil Jellinek, care și-a găsit inspirația după prenumele fiicei sale, pe vremea când aceasta avea numai 11 ani. Încă de când s-a născut, a realizat că îi va purta noroc în viață.

Cum a apărut numele mașinilor Mercedes-Benz

Emil Jellinek s-a născut la Leipzig, în Germania, pe data de 6 aprilie 1853. În copilărie, acesta a luat lecții particulare vreme de câțiva ani, dar mai târziu i-a fost greu să rămână și să învețe la școală. La numai 17 ani, a fost angajat ca funcționar al companiei feroviare Rotkosteletz Nord-Vest și a plecat de acolo după doi ani. Emil Jellinek a plecat la Tetouan, în Maroc, ca agent consular și s-a căsătorit cu o franțuzioaică, notează Mercedes-Benz.com.

Mercedes Jellinek, fiica omului de afaceri, s-a născut în anul 1889. iar tatăl ei a simțit mereu că fata avea să îi poarte noroc.

Afacerile lui au fost atât de profitabile, încât s-a mutat la Nisa, în Franța, de unde și-a cumpărat și primul vehicul: un triciclu De Dion-Buton. A urmat apoi o Léon-Bollée cu trei roți, iar apoi o trăsură marca Benz cu patru locuri. Un articol din ziar i-a atras atenția lui Jellinek asupra Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG). În anul 1897, aacesta a călătorit în districtul Cannstatt din Stuttgart ca să viziteze fabrica Daimler și pentru a comanda primul său autoturism Daimler.

Mașina, cu o viteză maximă de 24 km/h s-a dovedit a fi lentă pentru Emil Jellinek, cerând o viteză maximă de 40 km/h și comandând alte două vehicule: Daimler ”Phoenix”.

Acesta avea și o casă mare la Nisa și relații bune cu cei care făceau parte din lumea finanțelor internaționale și și-a mărit activitățile de tranzacționare auto, promovând și vânzând vehicule Daimler începând cu anul 1898. Apoi, a început a avea o pasiune pentru cursele de mașini.

Astfel, Jellinek și DMG au încheiat un acord care se referă la vânzarea de vehicule și motoare. Mai mult, au convenit să dezvolte o nouă formă de motor care să poarte numele ”Daimler-Mercedes”. După aproximativ două săptămâni, Jellinek a comandat 36 de vehicule pentru un preț total de aproximativ trei milioane de euro, în banii de astăzi.

I-a pus numele fiicei lui

Câteva săptămâni mai târziu, acesta a comandat încă 36 de vehicule, toate cu motoare de opt cai putere. În anul 1901, DMG a livrat și prima mașină echipată noul motor lui Jeliinek, o mașină de curse de 35 cai putere, căreia i-a pus numele Mercedes, după numele fiicei lui. Acest prim Mercedes. dezvoltat de inginerul șef al DMG, Wilhelm Maybach, a provocat senzație pe măsură ce noul secol a trecut. Cu centrul de greutate scăzut, cadrul de oțel presat, motor ușor, dar puternic, așa cum este recunoscut drept primul automobil modern.

Mașinile de curse Mercedes s-au dovedit a fi imbatabile, iar asta a ajutat ca brandul să devină foarte cunoscut. Astfel, la data de 23 iunie 1902, ”Mercedes” a fost înregistrat ca nume de marcă și protejat legal pe 26 septembrie. În iunie 1903, Emil Jellinek a obținut și permisiunea de a se numi Jellinek-Mercedes în viitor.

În anul 1909, acesta s-a retras din activitatea auto și s-a dedicat îndatoririlor sale de șef aș consulatului austro-ungar din Monaco. Până la moartea sa, la 21 ianuarie 1918, Emil Jellinek a rămas un observator interesat al ingineriei auto. Ulterior, în urma colaborării lui Daimler cu inginerul Karl Benz, s-a trecut la brandul de Mercedes-Benz.

În anul 1929, fiica sa a murit din cauza cancerului osos, fără să împlinească vârsta de 40 de ani. În Stuttgart, Germania, se poate vizita muzeul Mercedes-Benz.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Scăpați de calvarul perdelelor șifonate, după spălare. Vă ia câteva secunde
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro