În anul 2019, care tocmai a trecut peste 9 miliarde de lei au fost bugetați pentru plata pensiilor speciale, din care peste 8 miliarde pentru plata pensiilor militare de stat și 1 miliard a pensiilor de serviciu, însemnând un total, de aproape 160.000 de pensii speciale.
În 2019, a existat un proiect privind eliminarea pensiilor și indemnizațiilor „speciale” care a fost aproape de a trece de Parlament, asta după ce a primit un raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă și protecție socială, din Camera Deputaților, fiind vizate foarte multe categorii de persoane care primesc astfel de pensii, de la magistrați, la foștii președinți ai țării și polițiști. Din fericire pentru beneficiarii acestor pensii, proiectul nu a trecut în Parlamentul României, astfel că se pot bucura în continuare de ele, cel puțin la începutul anului. Legea care trebuia să le elimine nu a fost votată la ultima ședință din Parlament, în ciuda dezbaterilor.
Așa că, nu ar trebui să ne mire faptul că în Timișoara există, în acest moment, un fost magistrat care încasează de la stat suma de 40.000 de lei, ca și pensie. Dacă vă întrebați de ce a ajuns fostul magistrat să beneficieze de această sumă, vă răspundem noi. La momentul pensionării încasa un spor anticorupţie de 40%, eliminat între timp, şi un spor pentru risc şi solicitare neuropsihică de 50%.
Jurnaliștii de investigație de la ”Adevărul”, au aflat care a fost baza de calcul a unei asemenea pensii uriașe, în condițiile în care, în România anului 2020, există oameni care încă mai încasează pensii de până la 600 de lei.
„La momentul pensionării, legea prevedea că sporurile erau incluse în baza de calcul a pensiei. Nu se poate spune că au primit pensie ilegal. Dacă la data la care s-a emis decizia de pensionare sporurile erau incluse în salariu, erau corecte. Aceste pensii sunt plătite pe baza unor decizii de pensionare care nu au fost anulate de nimeni. Se pot modifica numai dacă apare o lege de recalculare a acestor pensii. Numai aşa se mai poate umbla la ele.
Înalta Curte a început cu asta. Au pus sentinţele în plată înainte de pensionare. La un moment dat şi legiuitorul, a introdus toate sporurile în ceea ce se cheamă baza de calcul. Astfel de situaţii sunt extrem de greu de gestionat pentru să sunt foarte multe legi şi modificări de care trebuie să ţii cont. Acum 10 ani s-a deschis o portiţă pentru scurt timp (aproximativ 6 luni), dându-le posibilitatea judecătorilor care se pensionau într-un interval de timp relativ scurt să îşi includă în baza de calcul a pensiei sumele obţinute prin sentinţe judecătoreşti. Nu este firesc în raport cu modul în care sună legea acum.”, a explicat pentru „Adevărul” un magistrat care a dorit să îşi păstreze anonimatul.