Cum a ajuns Mugur Isărescu de la păscut vaca în elita mondială. Cine l-a făcut omul de azi în BNR

Cum a ajuns Mugur Isărescu de la păscut vaca în elita mondială. Cine l-a făcut omul de azi în BNR
În 2009, World Record Academy a declarat că Isărescu a devenit oficial cel mai longeviv guvernator în funcție

Cum a ajuns Mugur Isărescu de la păscut vaca în elita mondială. În România, unde funcțiile se iau prin alianțe în nuanțe de gri, totuși un singur om a rezistat în funcție. Ar putea intra, în curând, în cartea recordurilor ca cel mai longeviv Guvernator de bancă. Așa cum v-ați dat seama, este vorba de Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României. Exceptând un singur an, având derogare de la BNR, Mugur Isărescu a stat în fruntea BNR timp de 31 de ani. Dar cum a ajuns Mugur Isărescu de la păscut vaca în elita mondială, este o adevărată poveste. Cât despre cine l-a făcut omul de azi în BNR? Există mai multe variante și mărturii ale figurilor politice importante ale anilor 90.

Este Isărescu figura centrală a României? Cum a ajuns Mugur Isărescu de la păscut vaca în elita mondială

În timp ce miniștrii de finanțe vin și pleacă, un om a fost o figură constantă pentru economia națională românească. Este vorba de Mugur Isărescu. El a creat o bancă centrală pe deplin funcțională într-o economie de piață, pornind de la coaja unui regim comunist.

Numai că, povestea celui ce avea să devină unul din cei mai longevivi Guvernatori BNR, începe la Drăgășani, unde s-a născut, în urmă cu 72 de ani, dintr-o familie cu rădăcini clare în domeniul bancar.

Tatăl acestuia era, la vremea aceea, era director de bancă. Născut în 1950, în plină eră comunistă, micuțul Mugur avea să-și petreacă copilăria păscând vacile, pe dealurile localității, unde trăia alături de bunica sa.

„Chiar mi-a plăcut foarte mult, am regretat mult că nu mai puteam fi trimis apoi, când m-am mutat definitiv la oraș.

Și când mă făcusem mai mărișor mergeam cu animalele”, povestea Mugur Isărescu, într-un interviu pentru Formula AS.

Elev eminent, descris de prietenul său cel mai bun Constatin Bolocan,  „La învățătură era de nota 20”, avea să ajungă pe băncile Facultății de Comerț Exterior din cadrul ASE-ului.

Dar, conform CNSAS, Mugur Isărescu a trecut rapid de la studiile din cadrul ASE la Institutul de Economie Mondială. Conform documentelor vremii, aici activează timp de 19 ani.

Din relatările și documentele din aea vreme, Mugur Isărescu ar fi fost tânărul rebel pletos, luat de pe stradă de miliție. După acest incident, despre care povestește chiar guvernatorul, ajunge la noul său job, așa cum relatam anterior.

 „M-a luat Miliția cu duba chiar de pe stradă. Motivul? Eram pletos.

Era o dubă plină cu pletoși, ne adunau pe toți atunci. Ne-au dus direct la secție”, povestea în emisiunea „Profesioniștii” de pe TVR.

Cine l-a făcut omul de azi în BNR pe Mugur Isărescu

Așa cum spuneam la început, există mai multe variante și mărturii ale figurilor politice importante ale anilor 90. Cu un istoric în nunanțe de gri, Mugur Isărescu avea să plece extrem de des, în perioada anilor  1971-1989, în Statele Unite ale Americii, unde a fost și atașat al ambasadei României din Washington.

După 1989, Mugur Isărescu avea să fie unul din numele vehiculate pentru a prelua funcția de Guvernator al BNR. Dar propunerea, după cum declară chiar vicepremierul de atunci, Eugen Dijmărescu, nu a fost a lui Petre Roman, ci chiar a sa:

„L-am propus pe Isărescu guvernator pentru că el corespundea ideii noastre de ce înseamnă o societate deschisă”, povestea Eugen Dijmărescu în 2020.

Un alt exponent al politicii democratice românești ale acelor vremuri, Adrian Severin, își atribuie același merit, declarând:

 „Eu l-am instalat, de fapt, pe Isărescu. Am și contrasemnat ordinul de numire, dacă țin bine minte.

Aveam nevoie de el, de un om ca el, am mers pe o idee, nu pe altele care se prefigurau”, declara Adrian Severin într-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Ironia face că, ani mai târziu, Adrian Severin avea să fie acuzat și condamnat pentru luare de mită.

În 2009, World Record Academy a declarat că Isărescu a devenit oficial cel mai longeviv guvernator în funcție

De la Revoluția din 1989, România a văzut o mulțime de politicieni care au venit și au plecat. Am avut până acum 4 președinți, 11 prim-miniștri, 185 de miniștri și câteva mii de parlamentari diferiți.

Și totuși, un singur om, Mugur Isărescu, a fost șeful băncii centrale timp de 31 din cei 32 de ani de când România a devenit o democrație. Un singur an a lipsit, având derogarea BNR de a ocupa funcția de premier, între decembrie 1999 și decembrie 2000.

În 2009, Academia Mondială a Recordurilor a declarat că Mugur Isărescu a devenit oficial cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din istorie. Multe voci s-au întrebat dacă astfel de mandate lungi sunt normale, chiar dacă nu atât de lungi ca al lui Isărescu.

Cum a ajuns Mugur Isărescu de la păscut vaca în elita mondială, și secretele sale cunoscute

Mandatul de prim-ministru al lui Isărescu este bineînțeles de notorietate. La fel ca și faptul că a candidat fără succes la alegerile prezidențiale din 2000. Atunci s-a clasat pe locul patru, după Iliescu, Corneliu Vadim Tudor și Teodor Stolojan.

Este, de asemenea, un secret destul de deschis faptul că este membru al Clubului de elită al Romei și al organizației și mai elitiste și obscure numită Comisia Trilaterală.

Isărescu era văzut de o anume parte a românilor ca un salvator al României. A fost perceput ca un protector în fața problemelor care au afectat Bulgaria. Mugur Isărescu și-a folosint inteligența pentru a menține economia pe drumul cel bun, mai spun alții.

Orice succes financiar și economic pe care l-a avut România se datorează mâinii ferme a lui Isărescu la cârmă. De cealaltă parte, orice probleme financiare pe care le-a avut România s-au datorat eșecurilor unor politicieni corupți.

Cu toate acestea, Isărescu a reușit performanța uimitoare de a fi respectat și admirat. În afara câtorva site-uri web de conspirații profunde și întunecate care îl implică pe Isărescu într-o rețea încâlcită de bancheri evrei din umbră și comploturi masonice complicate, Isărescu este lăudat pe scară largă de politicieni și cetățeni obișnuiți din toate partidele politice și din toate categoriile sociale.

Parlamentarul Ion Stan și acuzațiile de falsificare economică

În martie 2012, într-un articol intitulat „Asasinii economici”, se făcea referire la o declarație a unui deputat PSD pe nume Ion Stan. Acesta acuza Guvernul României, și în special BNR, de falsificarea datelor economice pentru a îndatora în mod deliberat și mai mult România, în special către FMI.

Ulterior, după mai multe investigații jurnalistice, s-a ajuns la concluzia că Ion Stan era departe de adevăr. De atunci, Ion Stan a dispărut din peisajul politic. Ulterior, în 2014, parlamentarul era anchetat pentru trafic de influență. Presa acelor zile ăși puneaîntrebarea dacă „Isărescu fusese genial sau a avut dreptate Ion Stan când l-a acuzat pe Isărescu că a manipulat România să se îndatoreze cu un scop nefast?”.

Mugur Isărescu și situația aurului românesc de la Moscova

În 2012, după o lungă perioadă în care politicienii și chiar Guvernatorul BNR au eludat subiectul, acesta din urmă lua atitudine, pentru prima dată pe această temă. Este momentul în care Mugur Isărescu amintea aurul românesc, pierdut, undeva la Moscova. Isărescu a amintit că România a returnat tezaurul Poloniei până în 1947, în timp ce aurul pe care România l-a trimis la Moscova nu a fost returnat nici după 100 de ani.

„În septembrie 1939, Bank Polsky, Banca Centrală a Poloniei, și-a trimis tezaurul la Banca Centrală a României pentru a-l păstra în siguranță. O mică parte din acest tezaur nu a putut fi returnat de România până în 1947

În decembrie 1916, în timpul Primului Război Mondial, România își trimitea aurul la Moscova. Într-o țară aliată, departe de linia frontului. Trecând printr-un teritoriu mult mai prietenos decât țările traversate de aurul polonez în 1939. Și totuși, nu a fost returnat, nici după aproape 100 de ani.”, reamintea Isărescu în 2012.

De atunci au mai trecut alți 10 ani. Situația a rămas la fel de volatilă și fără o soluționare coerentă. În acest moment, când România este situată de partea NATO, o rezolvare a acestui subiect este cu atât mai departe de un rezultat pozitiv.

Concluzie

Indiferent dacă Mugur Isărescu a fost sau nu „Manole de la Securitate”, cum ar fi fost recunoscut în dosarele CNAS, rămâne cea mai longevivă figură a României post-decembriste. Conform calculelor, cu încă un an la conducerea BNR, ar putea intra în cartea recordurilor, devansând alte nume celebre de guvernatori, precum Johannes Nordal, președintele Consiliului de Administrație de la Banca Islandei, Hamad al Sayyri, din Arabia Saudită, și cipriotul Afxetntios Afxentiou.