Polițiștii din România au organizat o amplă operațiune în colaborare cu colegii lor din Franța, Italia și Spania. S-a descoperit că zeci de tone de pește otrăvit au ajuns în țara noastră.
Polițiștii români, în colaborare cu cei din Franța, Italia, Ungaria și Spania, au realizat, simultan, 150 de percheziții la adrese din țările vizate. S-a urmărit destructurarea unei rețele europene care comercializa pește otrăvit.
În România, au fost făcute percheziții în București, dar și în județele Constanța, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş.
Gruparea care a intrat în vizorul polițiștilor din toate cele cinci țări europene ar fi pus la cale un mecanism pentru procurarea ilegală a peștelui. Acesta era importat din alte țări europene, transportat ilegal și apoi comercializat în România.
Membrii grupării erau impărțiți pe categorii, fiecare având un obiectiv bine stabilit. Unii se ocupau de braconaj piscicol, alții de transpotul mărfii, alții de comercializare.
„Sunt informaţii relevante că ar conţine o cantitate mai mare de mercur decât cea maxim admisă pentru consum, tocmai pentru că era pescuit din ape în care pescuitul era interzis din cauza gradului de poluare”.
Ministrul de Interne, Carmen Dan
După ce peștele era pescuit ilegal, era depozitat și transportat fără avizul inspectorilor sanitar-veterinari. Acest aviz de însoțire a mărfii este universal și este obligatoriu pe tot teritoriul Uniunii Europene. Toate părțile implicate în acest proces trebuie să respecte legislația europeană în domeniu.
Peștele a ajuns, însă, în România în baza unor documente false, iar pentru a masca aceste activități, în România a fost înființată special o firmă numai pentru aceste operațiuni.
„Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat cu ajutorul unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale”.
Comunicat IGPR
În total, în România, au ajuns 30 de tone de pește otrăvit, care nu era bun pentru consum. Întreaga cantitate a fost distrusă de reprezentanții Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Peștele era pescuit din foste zone industriale și era contaminat cu diverse substanțe. Era vorba, în special, de pește de apă dulce: somn, crap sau șalău. Peştele era braconat din ape din Spania, Franţa şi Italia, din zone în care pescuitul este interzis tocmai pentru că apa este infestată cu diverse substanţe.