În România se vând pe bandă ruantă produse contrafăcute sub marca produselor originale. Vânzarea de marfă contrafăcută s-a dublat, față de anul 2017.
Doar într-o săptămână, polițiștii de frontieră au confiscat peste o mie de produse false. În cazul în care marfa ar fi intrat pe piața din România, aceasta ar fi fost vândută cu peste două milioane de lei, sub pretextul că sunt produse originale.
Din cauza acestor bișnițari, statul român a înregistrat pierderi de miliarde de euro anul trecut. Asta pentru că aceștia nu plătesc nicio taxă pentru bunurile vândute în țară.
„La o evaluare pe care am făcut-o anul trecut este vorba despre peste două miliarde de euro, bani care nu mai ajung în bugetul de stat și nu mai pot fi distribuiți către domenii prioritare”, a explicat Daniel Mărăcineanu, director general Asociaţia Activ.
Majoritatea celor care se lasă păcăliți să cumpere produsele bișnițatilor care pretind că sunt originale sunt tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care au o afinitate pentru hainele și cosmeticele de firmă.
„În momentul în care i-am întrebat ce se poate face ca să stăvilim acest fenomen, că doar 1% dintre cei care au răspuns au indicat că ideea de a respinge din start achiziția unor astfel de produse poate fi o soluție. De ce sunt prezente pe piață? Pentru că vin la un preț sensibil mai mic față de produsul legitim. Referindu-ne la contrabandă și contrafacere, România ocupă unul dintre primele locuri în topurile din UE”, a declarat Daniel Mărăcineanu, director general Asociaţia Activ.
Cea mai frecventă rută prin care astfel de produse ajung în România este ruta Turcia-România. De asemnea, bișnițarii încearcă să treacă granița în moduri care mai de care mai inedite, pentru a nu fi prinși de polițiștii de frontieră.
„Au fost descoperite, fie în containere sosite în portul Constanța din spațiul extracomunitar, fie în punctele rutiere de la frontieră cu Bulgarie, în autocare ce circulau pe ruta Turcia-România, dar și în camioane și autoturisme, ascunse printre bunurile personale ale pasagerilor și în spații special confecționate. Ultimele cazuri au fost înregistrate la frontiera Giurgiu atunci când polițiștii au descoperit ascunse în compartimentul pentru marfă a două autocare, 4.000 de articole de îmbrăcăminte și parfumerie inscripționate cu numele unor firme cunoscute”, a declarat Alexandra Popescu, purtător de cuvânt IGPF.
Săptămâna trecută, polițiștii au descoperit în urma a 41 de percheziții pe care le-au efectuat, peste o mie de flacoane cu parfum.
„Polițiștii au ridicat peste 3.700 de flacoane cu parfum estimate la peste 330.000 de euro. Aceste parfumuri veneau din Turcia, erau ambalate în România în recipiente sub anumite branduri cunoscute național și internațional și urmau să fie trimise în Anglia spre comercializare”, spune Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR.
Polițiștii de frontiră au constatat anul trecut peste o mie de infracţiuni de contrabandă şi au confiscat bunuri în valoare de peste 150 de milioane de lei.