S-a aflat cum a ajuns Charles să cumpere casa de la Viscri. O româncă este cea care l-a adus în acest sat uitat de lume pe actualul Rege al Marii Britanii. Acum, locuitorii din Viscri se întreabă dacă îl vor mai vedea pe Charles, în postura de Rege, prin localitatea lor.
Prințul Charles a ținut primul său discurs despre satele românești încă din 1989, atunci când fundația sa a sprijinit o fundație din Anglia care încerca să facă o punte culturală între disidența comunistă și societatea occidentală.
Atunci, prințul Charles s-a referit la situația critică în care se aflau satele din România. După Revoluția din 1989, acea fundație s-a preocupat de protejarea patrimoniului istoric transilvănean, având-o ca angajată în România pe Caroline Fernolend, învățătoare.
Jessica Douglas-Home, cea care a înființat organizația a ajuns în România, unde a întâlnit-o pe Caroline Fernolend. Aceasta o însoțește peste tot, îi arată, îi povestește și îi explică preocupările ei vizavi de viitorul comunităților săsești din România. La rândul ei, Jessica Douglas-Home i-a promis, impresionată de poveștile învățătoarei, că i-l va trimite ajutor în problemă chiar pe Charles, Prinț de Wales.
Astfel, în 2000, mută la Sighișoara cea mai mare parte a manageriatului fundației, odată cu înființarea MET România. În 2005, Caroline Fernolend preia funcția de vicepreședinte al MET și de director pentru România al fundației, iar Viscri a devenit casa uneia dintre filialele „Mihai Eminescu Trust”.
În acest fel Charles, Prinț de Wales a ajuns pentru prima oară în România în 1998, iar în Viscri, patru ani mai târziu, în 2002, când se declară încântat de ceea ce găsește acolo, fapt care îl determină să revină în țară, de atunci, în fiecare an.
Prin 2006, fundația, prin Caroline Fernolend, a vrut să-i facă prințului cadou o proprietate în Viscri, însă acesta a refuzat și a vrut să o plătească, devenind astfel propietar în comuna Transilvăneană. Proprietatea i-a dat-o unui apropiat pentru a se ocupa de administrarea ei.
Astfel, în Viscri a fost organizat un priveghiu, duminică seara, de către ambasada britanică la București. Locuitorii au luat parte la acest priveghiu pentru Regina Elisabeta și cu toții s-au întrebat dacă Regele Charles va mai veni în localitatea lor așa cum o făcea înainte.
Pe de altă parte, România este excepțională din punct de vedere geografic și istoric, precum și în privința numărului și calității vestigiilor conservate, astfel că aceste ingrediente ar putea constitui rețeta pentru un turism care ar putea deveni un domeniu premium al economiei.
Ar putea, întrucât lucrurile nu stau deloc așa. Conform datelor INS, România încasează din turism sub un miliard de euro anual, ceea ce înseamnă cu de la cinci, până la 20 de ori mai puțin decât vecinii noștri de la vest și din Balcani, respectiv Ungaria, Turcia și Grecia.
Potivit datelor prezentate de acest institut, în 2021 au vizitat România 1,9 milioane de turiști străini, din care 1,5 au preferat Bucureștiul și orașele mari, 200 de mii au mers la munte, la mare sau în Delta Dunării, restul, adică în jur de 200 de mii, practicând, în secial, „turismul verde”, alegând pentru asta Bucovina și Transilvania.