Una din neplăcerile din sezonul cald sunt țânțarii. Majoritatea oamenilor adoră să petreacă timpul în aer liber vara, iar în special cei care stau la curte se plâng de numărul uriaș de țânțari. Mulți cumpără diverse produse din supermarket-uri care să îi ajute să alunge insectele. Află că există și alte lucruri care îi atrag precum culorile. Chiar și acest stimul îi pot atrage. Ce culori adoră aceștia?
Mușcăturile de țânțari provin de la insectele femele, pentru că ele au nevoie de proteine pentru a produce ouă. În timpul acesta, masculii se hrănesc doar cu zahărul pe care îl găsesc în plante sau în alte surse. Țânțarii pot crea un disconfort, dar ei pot transmite și boli precum: West Nile, malaria, febra galbenă, encefalita virală şi filarioza limfatică.
Este bine să îi ții departe de tine indiferent unde te-ai afla. Poate puțini știu, dacă există unii stimuli care îi atrag și îi fac să se apropie din ce în ce mai tare de oameni. Printre ei se numără: aerul, temperatura corpului sau transpirația. Oamenii de știință au descoperit și că inclusiv culorile pe care le purtăm le atrag atenția către noi.
Jeffrey A. Riffel, profesor de biologie la Universitatea din Washington, a venit cu mai multe detalii. Grupul său a urmărit traiectoria zborului a peste un milion de țânțari, lucru posibil cu ajutorul unei camere de testare ce a avut două ținte colorate. Insectele au fost cel mai des atrase de roșu, portocaliu și negru,
“Evitarea hainelor cu aceste culori este o bună modalitate de a preveni muşcăturile de ţânţari”, recomandă prof. Jeffrey A. Riffel.
produse anti-țânțari pe piele/haine
evită parfumurile/loțiunile de corp parfumate
îmbracă-te complet
pune plase de țânțari la ferestre
evită orele de vârf
evită depozitarea de apă în casă
persoanele care fac sport
femeile însărcinate
persoanele cu grupa sanguină 0
consumul de alcool
lipsa unei igiene adecvate
purtarea de haine strălucitoare
Consumați usturoi și ceapă
Consumați ardei usturați
Folosiți uleiuri esențiale
Evitați consumul excesiv de alcool și sare
Folosiți candele sau lumânări cu arome
Cultivați busuioc
Faceți un foc în aer liber
Țânțarul preia virusul în momentul în care aterizează sau când înțeapă, ulterior transportă bacteria care este capabilă să se reproducă în interiorul insectei. Acesta transferă virusul către noua victimă când înțeapă din nou. Ei pot să călătorească și câțiva kilometri purtând sângele. Pe măsură ce zboară, aceștia răspândesc bolile.