În doar câteva zile, toamna își va intra în drepturi. Gospodinele se întrec în rețete de murături pentru sezonul rece. Fiecare româncă are propriile secrete pentru a prepara cele mai bune murături pentru iarnă. Află în rândurile următoare câteva dintre trucurile împărtășite de bucătărese pentru a obține legume crocante și delicioase. Cu ce ungi borcanele pentru murături în așa fel încât să aibă o aromă mai bună.
În procesul de pregătire a legumelor pentru murat, trebuie aplicate câteva reguli de bază. Fără de acestea, murăturile nu vor avea un gust bun. Probabil, pe unele dintre ele le cunoști deja. Pe altele le vei afla parcurgând rândurile următoare. Cert este că fiecare pas este crucial pentru a obține o aromă perfectă a legumelor.
Să vorbim mai întâi despre fermentație. Murăturile care nu sunt supuse procesului de fermentare nu sunt probiotice. Astfel, ele nu conțin microbi benefici și nici nu prezintă multă vitamina B sau vitamina C. Nu conțin nici comunitățile microbiene despre care se spune că îmbunătățesc sistemul imunitar al omului, starea de spirit sau ajută la controlarea poftelor. Astfel, dacă vrei să te bucuri de murături cu adevărat delicioase, asigură-te întotdeauna că le lași la fermentat.
Este important ce faci cu legumele pentru murat înainte să le pui în borcan. Păstrarea legumelor timp de 30-60 de minute într-un vas cu apă cu gheață, înainte de a le pune la murat, este unul dintre secretele celor mai pricepute gospodine. Legumele vor fi mai crocante și se vor păstra, totodată, mai ferme, dacă nu ai timp să le pui la murat imediat după ce le-ai cules.
Vei putea observa, de asemenea, o schimbare a culorii unora dintre legume, după ce le-ai lăsat în apă cu gheață. Nu te speria, este absolut normal să se întâmple astfel.
Să trecem la partea în care punem legumele în borcane sau conserve, pentru iarnă. Vezi ce trebuie să pui în borcanul cu murături, pentru un gust special. Nu fi zgârcită cu ierburile și condimentele. S-ar putea să fii surprinsă de cât de multe arome te poți bucura, dacă adugi doar mărar în murături.
Folosește și mai multă sare atunci când pregătești saramura. Creșterea concentrației de saramură poate ajuta la consolidarea pereților celulari, păstrând legumele crocante.
Nu în ultimul rând, pentru un gust și o aromă speciale, ReteteCulinare.ro recomandă gospodinelor să ungă pereții borcanelor în care pun legumele pentru iarnă cu sos de usturoi, ulei și oțet.