30 mart. 2023 | 22:53

Cu ce stropeau bunicii pomii ca să fie roditori. Puţini mai ţin cont de aceste obiceiuri

Diverse
Cu ce stropeau bunicii pomii ca să fie roditori. Puţini mai ţin cont de aceste obiceiuri
Cu ce stropeau bunicii pomii ca să fie roditori

Stropirea pomilor joacă un rol foarte important dacă vrei ca aceștia să fie roditori cât mai mulți ani. Din păcate, există destul de multe insecte dăunătoare și boli care variază de-a lungul sezonului de creștere. Dacă astăzi există o mulțime de soluții salvatoare, hai să vedem cum se descurcau bunicii noștri, în trecut. Cu siguranță îți mai amintești și tu de acest obicei!

Cu ce se stropeau pomii fructiferi în trecut

Prevenirea este primul pas în controlul bolilor și al insectelor dăunătoare din livezile de lângă casă. Multe probleme pot fi evitate prin alegerea unor soiuri de pomi fructiferi rezistenți și prin îngrijirea corespunzătoare a acestora.

Dar chiar și cei mai vigilenți grădinari ar putea fi nevoiți să își stropească pomii în timpul sezonului de repaus pentru a reduce organismele dăunătoare și bolile care pot apărea peste iarnă. Desigur, practica este una foarte veche, la care apelau și bunicii noștri pentru ca pomii să dea rod bun.

Unii o mai folosesc și astăzi

În lucrarea „Grădina de lângă casă”, publicată în anul 1960 de către inginerul agronom Constantin Budan, acesta prezintă o listă de lucrări anuale în grădină și livadă, valabile la acea vreme. Surprinzător sau nu, zeama bordeleza era folosită cu succes în culturi și în acea vreme.

Așadar, în luna aprilie, înainte de pornirea vegeteției, grădinarii stropeau „sâmburoasele” cu zeamă bordeleza 4-5% contra putregaiului fructelor și altor boli criptogamice. Ulterior, după pornirea vegetației, copacii se stropeau cu „zeamă bordeleza 1 % plus 250-400 g verde de Paris pentru combaterea bolilor criptogamice”, notează populare.ro.

Ce este zeama bordeleza

Această soluție se obține prin combinarea sulfatului de cupru (piatra vânătă) cu hidroxid de calciu (var stins), de care, cu siguranță, mulți își amintesc din copilărie.. Se poate folosi la pomi, legume, căpșuni, flori, gazon sau viță de vie, fiind apreciată în țara noastră datorită costului mic și a eficacității.

Bunicii noștri o foloseau pentru diverse culturi, ea fiind utilizată și astăzi de către cei care doresc să ducă mai departe „tradiția” din familie.  Zeama bordeleza are și avantajul că se prepara rapid și este indicată pentru multe tipuri de dăunători.

Cuprul este cel care conferă eficiența, pentru că are o acțiune esențial antifungică (inhibă germinarea sporilor ciupercilor responsabile de bolile fungice ), asociată cu o acțiune bacteriostaticp (oprește proliferarea bacteriilor).

Citește și: Cu ce se stropesc pomii după înflorire. Amestecul care ține departe dăunătorii. Vei obține o recoltă bogată

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Cum arată cavoul-palat unde va fi înmormântat Silviu Prigoană?! A cerut să fie înhumat la secret, exact ca tatăl său?! Regina Întunericului: „Dacă nu-i respectăm dorința, se supără!”
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
S-a găsit jurnalul privat al Reginei Elisabeta. Suverana avea multe secrete
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
RĂSTRUNARE de SITUAȚIE! PRIGOANĂ ar fi fost DEJA ÎNGROPAT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mesajul lui chef Nicolai Tand după câștigarea marelui premiu în Finala Asia Express, sezonul 7. Ce a transmis concurentul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro