În această perioadă, gospodinele se pregătesc să prepare delicioasele sarmale pentru masa de Crăciun. Rețetele sunt nenumărate, dar există un truc pentru ca acestea să iasă delicioase și aromate. Cu ce se unge oala în care fierb sarmalele? Radu Anton Roman avea un secret pentru pregătirea acestor bucate tradiționale românești.
Sarmalele sunt preferatele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Se servesc alături de mămăliguță caldă, smântână și ardei iute. Pentru a ieși așa cum trebuie, gospodinele fierb sarmalele în vas de lut.
Scriitorul și jurnalistul Radu Anton Roman a dezvăluit, în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, trucul prin care sarmalele se fierb mai bine în vasul de lut, pentru a se topi în gură. Dacă veți ține cont de acesta, veți obține cele mai gustoase sarmale.
Conform acestuia, pentru ca sarmalele să se topească în gură și să fie mai aromate, e nevoie de un singur ingredient. Și anume, oala de lut gros trebuie să fie unsă prima dată cu untură, iar mai apoi să așezați un strat de foi varză și unul de varză tocată. Abia mai apoi așezați primul strat de sarmale, urmat de alt strat de varză, apoi iar sarmale, până se umple oala total.
Citește și: Cât se lasă cârnaţii la zvântat. Aşa nu vor fi prea graşi şi vor rezista mai mult timp
Prima dată, se spală bine orezul, se toacă ceapa, verdeața, ardeiul iute și se rad morcovii. Toate ingredientele se amestecă bine, în afară de foile de varză și untura. Apoi formați sarmalele astfel încât să nu se desfacă la fiert, dar nu foarte strâns, pentru că se va umfla orezul.
Apoi, trebuie să ungeți cu untură o oală de lut și să acoperiți fundul acesteia cu foi de varză, dar și cu un strat de varză tocată, după cum recomandă Radu Anton Roman. Apoi se pune primul strat de sarmale, apoi unul de varză cu pastă de roșii, de ardei, apoi din nou sarmale și tot așa, până când se umple toată oala. Ultimul strat trebuie să fie de varză cu foi de dafin, legături de cimbru şi mărar, piper, sare, boia după gust şi felii de roşii din bulion.
Separat, se amestecă bulionul cu vinul, se încălzesc un pic și se toarnă peste sarmale. Se acoperă oala și se pune la foc mic, pentru cel puțin cinci ore, până când zeama scade până la o jumătate sau două treimi. Când sunt calde, se servesc cu smântână, ardei iute și mămăligă caldă.
Citește și: Mihaela Bilic a anunțat câte sarmale putem mânca de sărbători. Așa nu ne vom îngrășa