Sunt nelipsiți din meniul de sărbători al românilor din aproape toate colțurile țării. Fiecare regiune are propria sa rețetă, propria combinație de carne și mirodenii, însă indiferent de lista de ingrediente, un anumit pas este identic și este, de fapt, cheia unui rezultat ca la carte. Află, din rândurile de mai jos, cât se lasă cârnații la zvântat. Dacă ții cont de acest sfat, vei vedea că nu vor fi prea graşi şi vor rezista mai mult timp.
Sarmale, friptură, cârnați, lebăr, tobă, jumări, slănină, cozonac – sunt doar câteva dintre preparatele tradiționale ce nu lipsesc de pe mesele de Crăciun ale românilor din aproape toate colțurile țării.
Adevărate delicii culinare, sunt făcute de gospodine după rețete vechi, transmise din generație în generație, fiecare familie având propria variantă, propria combinație de ingrediente și mirodenii.
Când vorbim despre cârnați, greu găsești două gospodine care să respecte exact aceeași rețetă. Unele folosesc doar carne de porc, altele preferă mixurile. În ceea ce privește condimentele, se folosesc boia, chimen, mai mult sau mai puțin usturoi, măghiran, enibahar, coriandru, sare, piper, lista poate continua.
Indiferent de lista de ingrediente, un anumit pas este identic și este, de fapt, cheia unui rezultat ca la carte. Înainte de afumare, cârnații se zvântă. Aceștia se agață pe niște vergele, având grijă să existe suficient spațiu între ele, pentru a permite aerului să circule.
Te-ar putea interesa și: Condimentul care poate strica compoziţia cârnaţilor de casă. Le dă un gust amar
Cât se lasă cârnaţii la zvântat? În jur de 24 de ore. Se recomandă să fie ținuți într-o încăpere în care temperatura este scăzută – într-un garaj, magazie sau o cămară rece – să nu depășească valoarea de cinci grade, dar să nu fie nici negativă, altfel, produsele vor îngheța.
„Niciodată NU se afumă mezeluri umede deoarece nu prinde fumul! Nu-i punem lângă surse de căldură ci îi ducem direct la rece! Nu e nevoie de cârpe sau ziare sub ei deoarece din ei NU picură nimic!
Temperatura ambientală trebuie să fie de sub 5 C dar nu negativă ca să nu înghețe cârnații”, scriu cei de la Savori Urbane.
Te-ar putea interesa și: Rețetă specială de cârnați de casă. Ingredientul magic care se adaugă în compoziția de carne