Vinetele sunt la mare căutare în această perioadă, iar unul dintre cele mai cunoscute preparate este salata de vinete. Aceasta este o adevărată delicatesă, însă un criteriu important este cu ce se toacă vinetele coapte.
Vinetele conțin o mulțime de vitamine și minerale, în același timp având un conținut scăzut de grăsimi și foarte puțin calorii, fiind recomandate atunci când încercați să slăbiți. Nu multă lume știe, însă vinetele sunt înrudite cu roșiile, cartofii sau ardeiul gras, din punct de vedere botanic.
Mai mult de atât, vinetele conțin antioxidanți, potasiu, vitaminele K, B6, C, cupru și magneziu. O singură vânătă conține doar 35 de calorii. Pe lângă faptul că sunt recomandate în curele de slăbire, sunt benefice și pentru persoanele afectate de diabet, având în vedere că indicele glicemic este de 15.
Vinetele sunt formate din 90% apă și doar 0,15% grăsime, 4,5% carbohidrați. Această legumă este bogată și în fibre, motiv pentru care consumului acestei legume protejează tractul digestiv și previne apariția cancerului de colon.
Alte câteva beneficii ale consumului de vinete sunt: sprijină funcțiile cerebrale, scad riscul afecțiunilor cardiovasculare și sunt excelente pentru circulație. Conform studiilor, consumul de vinete ajută la dizolvarea cheagurilor de sânge din organism.
Citește și: Ingredientul magic pe care îl pun arabii în salata de vinete. De asta iese mai gustoasă baba ghanoush
Vinetele sunt ușor de găsit în orice supermarket sau în piețe, mai ales în această perioadă. Rețetele nu sunt deloc grele, însă există unele aspecte importante de care trebuie să țineți cont atunci când preparați salata de vinete.
Pentru început, vinetele trebuie clătite foarte bine sub un jet de apă, iar tulpina trebuie tăiată și aruncată. Mai apoi, o tăiați pe jumătate. După ce se coace, vânăta se așază pe un tocător de lemn, se toacă pe lungime, apoi pe lățime, apoi pe diagonale, după care se adună sub forma unui bulgăre și se repetă procesul de mai multe ori.
Bucătarii cu experiență spun că cel mai bine este să folosim un cuțit sau o lingură de lemn atunci când tocăm vinetele coapte, deoarece vânăta ar oxida la contact cu metalul.
Chef Florin Dumitrescu este unul dintre cei mai cunoscuți și experimentați bucătari din țară. Acesta a dezvăluit rețeta sa de salată de vinete cu fanii săi, spunând că a avut o perioadă în care prepara chiar și 30-40 de kg de vinete zilnic.
„Evident, le făceam pe grătar, le scurgeam în sita de plastic, le tocam de mână cu un satâr de lemn și nu le puneam decât lângă roșii proaspete și pâine prăjită. Doamne, câte vinete am reușit să coc în perioada aceea!!! Și astăzi, dacă simt miros de vinete coapte, nu îmi amintesc decât de diminețile în care porneam grătarul și mă apucam să coc vinete”, îşi aminteşte Chef Florin.
Ca și ingrediente, veți avea nevoie de:
Vinetele se spală bine și se șterg cu un prosop uscat, se încinge grătarul și se așază vinetele. Trebuie întoarse atunci când încep să pocnească și să elimine apa. După ce s-au copt, trebuie curățate foarte bine de coajă și lăsate la scurs într-un vas de plastic sau de lemn.
Când sunt scurse de toată apa, se toacă cu ajutorul unui satâr de lemn pe un tocător de lemn, foarte mărunt. Vinetele tocate se combină cu ceapa tocată mărunt. Chef recomandă ca ceapa să fie tăiată la cuțit, fără să o băgăm la blender.
Totul se amestecă foarte bine cu o lingură de lemn și se toarnă ulei de floarea soarelui, după care se adaugă sare și piper după gust. Poftă bună!