Cam din luna februarie varza murată începe să îngrijoreze, adică începe să aibă o zeamă tulbure, care îi face pe oameni să creadă că este aproape să se strice. Astăzi vă spunem cu ce se limpezeşte zeama de varză la final de iarnă. Va rezista aşa până în primăvară.
Mulți dintre români caută în această perioadă un remediu pentru zeama de varză, care începe să se îngroașe și să devină foarte tulbure.
Floarea pe care o fac murăturile este o problemă foarte întâlnită. Acesta afectează varza murată, castraveții murați, gogonelele și alte legume sau fructe murate.
În multe cazuri, zeama de varză se băloșește din cauza butoiului, iar pentru a evita această problemă este foarte important să sterilizați foarte bine butoiul sau recipientul înainte de a pune în el ceva la murat.
În plus, mâinile trebuie să fie spălate bine înainte de a pune la murat, astfel încât să se evite răspândirea bacteriilor. Bacteriile favorizează apariția florii la murături. De asemenea, înainte ca varza să fie băgată la murat, trebuie spălată cu apă rece.
Pentru a evita ca zeama de varză să se îngroașe, unul dintre cele mai folosite trucuri pentru această problemă sunt boabele de muștar. Boabele de muștar sunt folosite pentru zeama de varză băloșită din cele mai vechi timpuri.
Pentru a evita ca varza să facă mucegai trebuie să adaugi în butoi un săculeț din pânză umplut cu boabe de muștar. Și alte ingrediente sunt folosite pentru îngroșarea zemei de varză, printre aceseta regăsindu-se piperul, boabele de muștar, dafinul sau hreanul. Condimentele acestea au efect antibacterian, fiind folosite ca remedii pentru floarea la varza murată.
De aenenea, în cazul în care observați că zeama verzei murate s-a băloșit, trebuie să scoateți butoaiele din cămară și să le spălați cu apă clocotită.
De asemenea, butoiul trebuie bine spălat și pe dinăuntru, și pe afară. Pentru a reuși să scapi de această problemă este neapărată nevoie să scurgi o parte din zeamă, strecurând-o printr-un tifon dublu. După, aceasta trebuie turnată înapoi în butoi, folosind un tifon dublu.
Nu în ultimul rând, sunt cazuri în care zeama de la varză este doar tulbure și nu a făcut încă floare.
În acest caz, tot ce trebuie să faci este trebuie să aduci butoiul pentru câteva zile la o temperatură mai ridicată.
Varza trebuie urmărită, iar când zeama se limpezește, poți muta butoiul înapoi în cămară.