Experții în agricultură au spus cu ce să stropești roșiile după copilire, de fapt. Care este amestecul care face minuni pentru recolta ta de tomate, astfel încât te vei bucura de niște roșii sănătoase și foarte gustoase în această vară.
Astăzi vă vom dezvălui cu ce se stropesc roșiile după copilire, confrom experților în grădinărit.
Tratamentele la roșii după copilire se fac pentru că plantele sunt vulnerabile și că trebuie să fie protejate împotriva bolilor.
Copilierea, care înseamnă îndepărtarea copililor la roșii, este o lucrare importantă care asigură productivitatea plantelor. Prin îndepărtarea lăstarilor, a copililor, se ajută roșiile să își direcționeze energia spre fructificare. O copilire făcută bine și la timp poate spori producția și cu 20% a plantelor.
Astfel, după ce s-a făcut copilirea, roșiilor trebuie să li se aplice traatamente care să cicatrizeze locurile de unde s-au rupt copilii și unde pot apărea unele boli. Stropirea roșiilor după copilire este o lucrare opțională și poate fi făcută de către ceu care își doresc o cultură bogată și sănătoasă.
Tratarea tomatelor după copilire se face preventiv, pentru a evita apariția bolilor și dăunătorilor la planta care este vulnerabilă. Pentru asta se folosesc fungicide, insecticide, dar și tratamente naturale, care sunt administrate imediat după finalizarea operațiunii de copilire.
Cele mai întâlnite probleme ce pot apărea după copilirea tomatelor sunt cele cu putregaiul cenușiu și cu musculița tomatelor.
Stropirea după copilire nu este obligatorie, cum am mai spus, iar în cazul roșiilor de grădină, puțini cultivatori aplică tratamente după îndepărtarea copililor, mai ales dacă nu au avut probleme în anii de dinainte. Dacă, însă, vreți să vă asigurați că nu va fi afectată cultura, puteți face un tratament care să prevină bolile la roșiile proaspăt copilite.
Tratamentele recomandate de agricultori după copilire sunt în principal cele cu fungicide. Cultura se poate infecta cu Botrytis Cinerea, adică putregaiul cenușiu, așa că trebuie acționat preventiv.
Prin rănile provocate de copilire, agentul patogen se poate instala în cultură și va afecta semnificativ producția de roșii.
Nu în ultimul rând, stropirile la roșii după copilire se pot face și împotriva dăunătorilor. Cel mai periculos este Lasioptera tomaticola, „musculița mediteraneană a tomatelor” sau „musculița europeană a tomatelor”.
Aceasta poate ataca tomatele în perioada copilirii, fiind un dăunător periculos, în special pentru tomatele cultivate în sere și solarii.
În acest caz se recomandă tratamente cu insecticide neonicotinoide plus piretroid de sinteză, utilizate des pentru diverși dăunători la tomate.