Mămăliga este un preparat gătit de români de sute de ani. Cu toții ne amintim cu bucurie de momentele în care bunicile făceau cea mai bună mămăligă. Află în rândurile următoare cu ce să stropești mălaiul înainte de a-l pune la fiert, astfel încât mămăliga să aibă gustul copilăriei.
Mămăliga este unul dintre preparatele de bază din bucătăria românească, însă se consumă și în alte țări din Europa. Poporul nostru prepară mămăligă încă din secolul al XVII-lea. Conține fibre, acizi grași nesaturați, vitamina K, vitamina E, magneziu și zinc.Dacă respecți câteva reguli de bază, vei prepara cea mai bună mămăligă.
În primul rând, este bine să adaugi un praf de sare și un praf de mălai în apa pe care tocmai ai pus-o la fiert. Restul mălaiului se adaugă imediat ce a început apa să fiarbă. Nu trebuie să așteptați până clocotește apa, pentru a evita formarea cocoloașelor.
Dacă preferi ca mămăliga să fie mai fină, nu turna tot mălaiul dintr-o dată. În schimb, adaugă câte puțin și amestecă încontinuu. Mămăliga trebuie să fie amestecată pe tot parcursul fierberii, astfel evităm lipirea de vas și se va fierbe uniform.
Mălaiul de la țară este mult mai bun, însă trebuie să știi că va dura mai mult să-l fierbi față de cel din comerț. De asemenea, poți folosi lapte în loc de apă atunci când prepari mămăliga. Un alt truc ar fi să pui mămăliga pe un tocător imediat ce este gata, deoarece tocătorul va absorbi excesul de apă.
Citește și: Ce să adaugi în mămăligă imediat ce ai stins focul. Aşa fac marile gospodine, va ieşi cremoasă şi gustoasă
Există un trecu pe care bunicii noștri îl foloseau pentru a face mămăliga perfectă, fără cocoloașe. Înainte de a pun mălaiul la fiert, aceștia îl stropeau cu puțină apă rece. Iată rețete întreaga:
Pentru început, punem apa la fiert împreună cu sarea, iar când aproape dă în clocot adăugăm mălaiul lingură cu lingură, amestecând încontinuu cu telul, pentru a evita formarea cocoloașelor. Pentru primele 5 minute puteți folosi telul, iar la final o lingură de lemn cu coadă lungă.
După ce s-a încorporat tot mălaiul, lăsăm totul la fiert timp de 30 de minute la foc mic, până în momentul în care mămăliga devine mai închegată și începe să se desprindă de pereții vasului. Este indicat să folosiți un ceaun sau o oală cu fundul mai gros.
Citește și: Câtă apă se pune la mămăligă, de fapt. Secretul ca să iasă cremoasă și gustoasă
Atunci când lăsați mămăliga la foc mic, puteți acoperi parțial vasul cu un capac, însă trebuie să aveți grijă, deoarece poate sări, chiar dacă focul este dat la mic. De asemenea, mălaiul de la țară are timpul de fierbere mai mare, circa 30 de minute, față de cel cumpărat din magazine.
Atunci când este gata mămăliga, se răstoarnă într-o tavă unsă cu puțin ulei, se nivelează și se lasă la răcit pentru câteva minute. Se poate servi ca și garnitură alături de carne sau orice altceva, după preferințe.