Ai remarcat pe partea inferioară a frunzelor plantelor din grădina ta insecte mici, albe sau de culoare gălbuie? Trebuie să acționezi imediat. Playtech Știri îți explică cu ce să stropești legumele de musculițele albe, pentru a nu-ți afecta recolta.
Dacă obișnuiești să cultivi legume, mai mult ca sigur ți s-a întâmplat și ție cel puțin o dată să identifici pe frunzele acestora mici organisme sub forma unor musculițe albe. Insectele cu pricina sunt o specie de dăunători mici, de obicei de culoare albă sau gălbuie, care se hrănesc cu seva din plantele din grădina ta.
Motivul pentru care trebuie să ai grijă ca legumele din curte să nu fie afectate de musculițe albe este foarte simplu: acestea provoacă daune plantelor, îngreunând procesul de creștere, deformează frunzele și reduc calitatea recoltei prin răspândirea de diverse boli vegetale. Este bine, pe cât posibil, să ții departe insectele de legume.
Musculițele albe preferă locurile închise, însă pot să apară și în medii în care temperaturile maxime sunt de 34 de grade Celsius. Cel mai bine se dezvoltă în condiții de seră sau solar. În urma studiilor, s-a constatat că aceste insecte se înmulțesc cel mai des în prezența luminii verzi sau albastre.
Așa cum am precizat deja, insectele cu pricina preferă să se așeze pe frunze, pe partea inferioară a lor, unde pot să aibă parte de multă hrană. Tot aici depun și ouăle, care se transformă în larve și se hrănesc cu seva plantelor. În timpul procesului de hrănire, larvele eliberează o substanță care favorizează dezvoltarea ciupercilor de fumagine, un fel de mucegai negru.
Dacă ai remarcat astfel de musculițe și pe frunzele legumelor din grădina ta, nu trebuie să te panichezi. Plantele pot fi salvate, însă trebuie să acționezi imediat. Cei mai experimentați grădinari recomandă utilizarea de insecticide. Ce trebuie să știi, însă, este că gama de produse pentru combaterea musculiței albe nu este foarte variată.
Poți folosi un amestec Minecto Alpha pentru a acționa împotriva musculițelor albe din grădina ta. Acesta se aplică atât foliar, cât și prin instalația de irigare prin picurare. Acționează, înainte de toate, prin ingestie, însă are și acțiune de contact.
Un alt insecticid pe care îl poți folosi pentru a scăpa de insectele amintite este Faster Delta, un produs pe bază de deltametrin sau piretroid, care acționează tot prin ingestie, dar și prin contact, la nivelul sistemului nervos. Specialiștii spun că acesta este ca un inhibitor de nutriție asupra insectelor, astfel încât nu îți vor mai ataca legumele.
Movento este un alt insecticid pe care îl poți folosi în același scop, acționând prin inhibarea biosintezei lipidelor. Dacă frunzele plantelor din grădina ta prezintă larve, cel mai bine este să stropești legumele cu Mospilan, produsul având efect rapid, paralizând insectele care vor muri în scurt timp.