Viermii sunt unii dintre cei mai mari dăunători ai culturilor, infestând atât ceapa, cât și prazul, usturoiul sau arpagicul. Pagubele provocate de aceste musculițe includ înmuierea bulbului și îngălbenirea frunzelor. Află cum identifici leguma infectată și cu ce trebuie stropită ceapa care are larve la rădăcină. Metodele sunt naturale.
Viermele de ceapă este, de fapt, larva unei muște cenușii, mult mai mică decât cea obișnuită, care are culoarea crem și infestează bulbii, lăsându-i vulnerabili la invazia bacteriilor. Există trei generații de insecte, prima creează cele mai multe daune, în timp ce ultima dă atacul chiar înainte de recoltare și determină putrezirea bulbilor în timpul depozitării.
De regulă, pagubele viermilor de ceapă includ o rată scăzută de germinare și supraviețuire a plantelor tinere. În cazul celor bătrâne, frunzele devin galbene. Bulbii pot avea semne de putregai încă din pământ sau după recoltare. Cum le vii de hac acestor inamici?
O metodă de combatere a viermilor de ceapă este rotația culturilor. Având în vedere faptul că se hrănesc doar cu membrii familiei cepei, dacă nu găsesc o sursă de hrană când eclozează, larvele nu vor supraviețui.
Reține că trebuie să îndepărtezi complet orice resturi de cultură rămase la sfârșitul anului. Deoarece insectele adoră să ierneze în zonele cu bucăți mari de materie organică, asigură-te că tot compostul este descompus înainte de a-l adăuga în zonele în care cultivi ceapa. Astfel, eviți să le oferi o ascunzătoare confortabilă.
Citește și Legumele pe care este bine să le plantezi în septembrie. Așa vei lua cea mai bună decizie
Pe vremuri, cultivatorii obișnuiau să aplice insecticide săptămânal, chiar de la apariția primei generații de muște. Dar s-a dovedit că metoda încurajează dezvoltarea rezistenței viermilor și folosirea excesivă a acestor soluții. În schimb, miraculoase sunt câteva pulverizări de insecticid, atunci când se atinge cea mai mare populație de muște. Momentul prielnic este dat de temperatura solului.
Totuși, dacă nu vrei să folosești substanțe din comerț, optează pentru anumite soluții naturale împotriva dăunătorilor.
1. Piper cayenne măcinat, ghimbir, mărar sau pudră de chili – aceste ingrediente îndepărtează femelele și le împiedică să depună ouă pe ceapă.
2. Macină în blender câțiva ardei iuți, usturoi și ceapă, adaugă apă și săpun organic și lasă soluția să stea o zi. Strecoară lichidul și folosește-l la stropirea solului infectat cu larve.
3. Aplică un amestec de nisip, cenușă de lemn și pulbere de diatomee la baza plantelor, toate insectele vor dispărea.
4. Pregătește o soluție salină din 10 litri de apă și 300 de grame de sare de masă și udă zona cultivată cu ceapă.