Scumpirile din ultima vreme îi afectează din ce în ce mai tare pe români. Oamenii trebuie să scoată tot mai mulți bani din buzunar pentru a-și cumpăra alimente sau pentru a-și plăti facturile. Printre produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult în această perioadă și continuă să se scumpească se află și uleiul de floarea soarelui Doin acest motiv, oamenii au luat cu asalt magazinele și au golit rafturile.
Trebuie știut însă că uleiul de floarea soarelui poate fi ușor de înlocuit în rețete. Iată o alternativă mult mai ieftină.
Prețul uleiului de floarea soarelui a crescut în utima perioadă cu 25%, iar în contextul unor scumpiri atât de accelerate, românii au început să caute soluții alternative. Bucătarii și nutriționiștii vin în ajutorul nostru cu o variantă mai ieftină și mai sanatoasă: untura de porc.
De-a lungul anilor au existat multe contradicții în ceea ce privește folosirea unturii de porc în detrimentul uleiului de floarea soarelui. Chiar dacă untura este produsă din grăsime de porc, aceasta conține grăsimi sănătoase, care pot fi ușor procesate de organism și au rolul de a reduce nivelul de colesterol LDL.
Nutritioniștii atrag atenția asupra faptului că uleiurile vegetale eliberează o cantitate foarte mare de substanțe toxice atunci când este supus unor temperaturi foarte înalte, pe când grăsimile nesaturate, cum este și untura de porc, eliberează o cantitate foarte scăzută.
Aceasta se găsește în magzine sau târguri, iar pentru o cantitate de 450 de grame poți plăti între 7 și 10 lei. În stare lichidă, după ce este topită, untura ajunge să cântărească mai mult de un litru și poate fi folosită la prepararea diferitelor mâncăruri.
„Se găsește slănină în comerț, este slănină de porc și aceasta se topește acasă. Din carnea de pasăre, din nou putem face untură. În general se găsește la spate, la burtă.
Când se taie pasărea se vede că este multă grăsime, aceea se topește și se pune la gătit. Pentru o familie cu 4 persoane, să spunem undeva la 5-6 kilograme de slănină, ar ajunge o lună de zile.”, a spus Gină Bradea, vlogger, potrivit DC news.
Untura poate fi conservată în borcoane și folosită la orice fel de mâncare, chiar și la preparea prăjiturilor, oferindu-le un gust delicios.
Dacă nu vrei să o cumperi din piață, poți face untură și la tine acasă. Ai nevoie de slănina de sub șorici, dar se poate folosi și osânza de pe abdomen sau de pe bucățile mai grase de carne.
În primă fază trebuie să îndepărtezi carnea rămasă. Slănina rezultată spal-o bine și apoi tai-o în formă de cubulețe. Pune-o ulterior timp de două ore în apă rece.
Apoi toacă mărunt bucățile de slănină și pune-le la topit într-o cratiță emailată sau într-un tuci de fontă. Grăsimea trebuie lăsată să fiarbă foarte bine, după care o strecori cu ajutorul unei linguri și a unei site de metal. În final, toarnă untura în borcane curate.