Cu ce condimente se poate înlocui sarea. Beneficiile uriașe pentru sănătate
În cazul în care ţi s-a recomandat de către medici să renunţi la a mânca sărat sau pur şi simplu doreşti să ai un regim alimentar mai sănătos, atunci trebuie să afli cu ce condimente se poate înlocui sarea. Beneficiile sunt uriaşe pentru sănătate, spun specialiştii.
Cu ce putem înlocui sarea
Consumată în cantităţi mici, sarea este recomandată tuturor datorită cantităţii mari de potasiu conţinute, însă un exces din acest produs poate fi nociv pentru organism. Din păcate, a ajuns să fie un ingredient utilizat prea mult în bucătărie. Conform unor studii recente, 85% din populație consumă mult mai multă sare decât este nevoie. Din acest motiv, medicii recomandă ca aceasta să fie suplinită de alte alimente. Iată cu ce condimente se poate înlocui, de fapt, sarea:
- Usturoi
- Suc de lămâie
- Oţet
- Boia dulce
- Hrean
- Chimen pişat
- Cimbru
- Borş
- Ceapă.
Desigur, nimeni nu spune că trebuie să renunţi definitiv la a pune sare în mâncare, însă este indicat să utilizezi cu precauţie acest condiment şi să îl înlocuieşti cu una dintre variantele de mai sus, atunci când este posibil.
Sarea în exces dăunează sănătăţii
Deşi efectele negative ale consumului în exces de sare se văd în timp, este bine să ştii care sunt pericolele la care te expui. În condiţiile în care toate produsele cumpărate din comerţ (pâine, mezeluri, produse de panificaţie, sosuri) conţin o cantitate mai mare decât este necesar din acest condiment, trebuie să scazi din sarea folosită în preparatele făcute acasă.
Clorura de sodiu consumată în exces duce, în primul rând, la hipertensiune arterială, dar şi la afecţiuni ale rinichilor, printre care piatrele. De asemenea, măreşte cantitatea de calciu eliminat, lucru care poate favoriza apariţia osteoporozei.
Retenţia de apă este o altă problemă cu care se confruntă cei care mănâncă sărat. Printre simptomele acestei afecţiuni se număra umflarea picioarelor şi a mâinilor, dar şi senzaţia de rigiditate. Dacă toate cele scrise mai sus nu te sperie, atunci este necesar să afli că sodiul deteriorează mucoasa stomacului, lucru care duce în timp la cancer gastric.
Pentru a scădea considerabil sarea consumată, medicii recomanda evitarea produselor fast-food, a mezelurilor, chips-urilor, murăturilor, măslinelor sau a peştelui sărat. Înlocuieşte aceste alimente cu brânzeturi puţin sărate, fructe şi legume proaspete şi mâncare preparată în casă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii insistă, de ani de zile, ca producătorii de mâncare să folosească mai puţină sare. Conform statisticilor, până în 2025 procentul ar trebui să scadă cu 30%, lucru care ar putea preveni 2,5 milioane de decese/an.