Cu câți bani s-a vândut un manuscris al lui Emil Cioran. Suma este destul de mare

Cu câți bani s-a vândut un manuscris al lui Emil Cioran. Suma este destul de mare
Un manuscris important al lui Emil Cioran a fost vândut

Un manuscris al lui Emil Cioran a fost vândut cu o sumă destul de mare. Cu cât a fost cumpărat? Prețul a crescut în licitație de șase ori. Notițele au ajutat la crearea volumului ‘Cartea Amăgirilor’. Ce alte recorduri au fost remarcate în cadrul vânzării?

Manuscrisul lui Emil Cioran la „Cartea Amăgirilor” a fost vândut: cât a costat?

Manuscrisul lui Emil Cioran pentru crearea volumului „Cartea Amăgirilor” a fost adjudecat în cursul serii de joi, pentru suma de 7.000 de euro. Acesta a fost vândut în cadrul Licitației de Carte Rară, Hărți și Manuscrise. Prețul a crescut în timpul licitației de șase ori.

Notițele cunoscutului filosof român au pornit de la 1.800 de euro, fiind cea mai mare valoare de adjudecare a unui lot. În cadrul licitației a mai fost vândută și cartea „Istoria Imperiului Otoman” a lui Dimitrie Cantemir ce conține 22 de gravuri care ilustrează portretele sultanilor. Un colecționar a scos din buzunare 6.000 de euro pentru aceasta.

Printre recorduri se remarcă:

  • Recordul românesc de carte din 2020 – Caietul-manuscris „Amurgul gândurilor” al lui Emil Cioran s-a adjudecat cu 19.000 euro în Licitaţia A10 by Artmark de Celebrităţi şi Autografe
  • două scrisori olografe trimise de Constantin Brâncuşi către nepoata sa Ileana Brâncuşi, Paris, 1937-1938, însoţită de plicul original, piesă rară de colecţie au fost adjudecate pentru 11.000 de euro în 2019, în cadrul Licitaţiei de Autografe
  • inclusiv colecţia D.P, o piesă extrem de rară, picto-poezia „Le Facteur”, din 1924 semnată de artistul avangardist Victor Brauner a fost adjudecată pentru 4.000 de euro în cadrul Licitaţiei de Celebrităţi şi Autografe.

Detalii

Emil Cioran s-a născut în anul 1911 în Rășinari și a murit în anul 1995 la Paris. Originile românești ale filosofului român sunt considerate deseori sursa pentru temperamentul romantic, fatalist și deprimat.

Una din cele mai importante surse pentru amărăciunea lui Cioran era faptul că suferea de insomnie. „Ce înseamnă o crucificare unică, pe lângă aceea, zilnică, de care suferă insomniacii?”, a scris Cioran în „Despre neajunsul de a te fi născut”.

  • Premii și distincții:

Premiul Rivarol, 1950
Centre National du Livre din Paris acordă o bursă pe an numită în cinstea lui
La Paris, București, Sibiu, Cluj, Rășinari există câte o stradă numită în cinstea lui
În anul 2009 a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române.

  • Opere în limba română

Pe culmile disperării, București, 1934
Cartea amăgirilor, București, 1936
Schimbarea la față a României, București, 1936
Lacrimi și sfinți, Bucuresti, 1937
Amurgul gîndurilor, 1940
Îndreptar pătimaș, ed. Humanitas, București, 1991
Singurătate și destin (antologie de texte îngrijită de Dan C. Mihăilescu, cu articole publicate în presa interbelică), ed. Humanitas, București, 1992
Scrisori către cei de-acasă, ed. Humanitas, București, 1995
Mon pays/Țara mea (scris în franceză, textul apare pentru prima oară în România, în volum bilingv), ed. Humanitas, București, 1996

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI