13 mart. 2023 | 10:54

Cu cât va creşte, de fapt, salariul minim din 2024. E directivă de la Consiliul Economic Social

Știri generale
Cu cât va creşte, de fapt, salariul minim din 2024. E directivă de la Consiliul Economic Social
Cu cât va creşte, de fapt, salariul minim din 2024

Vești bune pentru angajații de la noi din țară. Salariul minim va crește, din 2024. Majorarea este directivă de la Consiliul Economic Social. Guvernul, sfătuit să înceapă discuțiile și negocierile cu partenerii sociali pentru implementare.

Salariul minim va crește în România din 2024

Salariul minim de la nivelul Uniunii Europene va trebui implementat și în România, până în anul 2024. Veștile sunt bune pentru angajații de la noi din țară.

Consiliul Economic Social recomandă Guvernului să înceapă discuțiile și negocierile cu partenerii sociali pentru implementarea directivei privind salariile minime adecvate în UE.

Informația este inclusă în raportul prezentat recent, intitulat „Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică”.

La stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2022, prin Hotărârea Guvernului 1.071/2021, la valoarea de 2.550 lei, s-a folosit o formulă de calcul ce ține cont de rata inflaţiei de 5% prognozată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, 2,1% creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană pentru anul 2020 conform datelor Eurostat, creşterea câştigului mediu brut, o parte din creşterea economică prognozată 2021/2020.

Potrivit calculelor FES/Syndex, pentru o familie compusă din doi adulți și doi copii, valoarea în lei a coșului de consum pentru un trai minim decent este de 8.659 de lei.

„Experţii externi ai studiului şi CES au constatat că în varianta finală a Legii nr 174/2020 sunt informaţii ce lipsesc şi care trebuie completate.

În consecinţă, CES recomandă modificarea Legii nr 174/2020 pentru a putea deveni funcţională prin completarea capitolelor: (2) Îmbrăcăminte şi încălţăminte, (4) Dotarea locuinţei, (8) Educaţie şi cultură.

Conform experţilor externi, textul legii ar trebui să includă o evaluare iniţială a valorii coşului de consum pentru un trai decent realizată de Institutului Naţional de Statistică, în baza structurii, conţinutului şi argumentelor din studiul iniţial de fundamentare (…)”, se menţionează în raport.

„Dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent”

Dragoș Pîslaru, eurodeputat REPER, declara, în toamna anului 2022, că directiva privind salariul minim european ar trebui să însemne o creștere de peste 500 de lei pentru un angajat care primește salariul minim din România.

„Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ţi ajungă să nu mori de foame.

Deci trecem de la o decizie arbitrară, în care politicienii spun că mai dau 100 de lei, la un sistem automat. În România, avem aproape 2 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim şi abia îşi duc viaţa de la o lună la alta.

E important să ştie că dacă va exista inflaţie, deci va fi afectată puterea de cumpărare, datorită directivei europene, salariul minim va creşte cu rata inflaţiei.

Iar dacă va exista creştere economică, de asemenea, salariul minim va creşte”, declara în septembrie Dragoş Pîslaru, negociatorul din partea Parlamentului European pe directiva privind salariul minim.

Acesta a precizat că „ținta pe care o avem în directivă e ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut. Aşadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei salariului minim naţional”.

După aplicarea directivei europene, salariul minim brut în România ar putea crește la 3.200 de lei brut, ceea ce înseamnă puţin peste 2.000 de lei net.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Netflix, o nouă lovitură. Povestea despre care vorbește toată lumea
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Capital.ro
Județul din România care a dat lovitura: are o reputație turistică uriașă, iar liderii de aici au investit de peste 10 ori valoarea bugetului local
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANUNȚUL PRIVIND PENSIILE! Ministerul Muncii a DAT VESTEA
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro