19 feb. 2023 | 10:24

Salariu de 7.000 de lei în România, fără facultate. Nimeni nu vrea însă locul de muncă

Social
Salariu de 7.000 de lei în România, fără facultate. Nimeni nu vrea însă locul de muncă
România are cel mai mic salariu minim din UE

Deși România are cel mai mic salariu minim din UE, de aproximativ 400 de euro, încă există oameni care nu ar munci pentru opt ore, deși ar primi un salariu de 7.000 de lei în România, chiar și fără facultate. Un antreprenor a postat un anunț pe Facebook, dar  reacțiile au fost, cel puțin, surprinzătoare, și culmea este că nimeni nu vrea locul de muncă.

România are cel mai mic salariu minim din UE

În ianuarie 2023, salariile minime din statele membre ale UE variau între 399 de euro pe lună în Bulgaria și 2.387 de euro pe lună în Luxemburg, România situându-se cu puțin peste țara vecină de la Dunăre, înregistrând un salariu minim de aproximativ 400 de euro.

Cu o rată a inflației extrem de mare și sub presiunea crizei energetice și economice, piața muncii pe pla local suferă. În aest context, ofertele de muncă, chiar și pentru cei calificați dar fără studii superioare, sunt din ce în ce mai mici. Cu toate astea, din când în când apar oferte, iar antreprenorii sunt dispuși să ofere și un salariu de 7.000 de lei.

Exemplul elocvent este al unui antreprenor din Cluj care a postat o ofertă de muncă pentru o categorie de muncitori, fără studii superioare, dar cu o calificare în domeniul de activitate în care respectivul antreprenor activează, locul de  muncă fiind în București. Deși oferea un salariu de 7.000 de lei, reacțiile internauților au fost surprinzătoare, în contextul amintit anterior.

Vezi și: Ce au făcut asistații social, după introducerea legii care-i forțează să se angajeze

Salariu de 7.000 de lei în România, fără facultate. La oferta antreprenorului nimeni nu vrea locul de muncă

Deși mulți se plâng că nu au locuri de muncă, iar mare parte dintre ei trăiesc din ajutoarele de șomaj sau din programele sociale demarate de statul român, când vine vora de un loc de muncă stabil, cu contract, și cu un salariu de 7.000 de lei, surpriză!, mulți refuză, ba mai mult și ironizează ofertantul, cum este cazul antreprenorului din Cluj care a postat un anunț de angajare cu un salariu de 7.000 de lei în România, fără facultate.

În anunțul postat pe Facebook, antreprenorul spune că „Angajez faianțari în București sector 5. Contract de muncă, program 08.00-17.00 cu o oră pauză. Salariu 5.000-7.200 Ron net. Nu dau la metru, nu ofer cazare, nu decontez transport”.

La un salariu net oferit de acest antreprenor, te-ai gândi că unii români, fără loc de muncă, ar răspunde imediat și ar accepta oferta, dar, surprinzător, unii dintre ei au decis că este mai la îndemână să ironizeze lucrurile, iar răspunul unora dintre ei sunt halucinante, în contextul crizei și a lipsei de locuri de muncă, chiar și fără studii superioare înr-o țară care se zbate să-și susțină populația cheltuind miliarde de lei prin diferite ajutoare sociale:

„Păi eu dacă îți pun 20 de mp pe zi tu îmi oferi 5.000 de lei?”

„Pui 20 mp la gata în fiecare zi? Mai rar ca tine”

„Lucrează alții, tu doar subcontractezi sau ești intermediar. Ia să te apuci tu să stai în genunchi și pune zilnic gresie sau faianță și să îți dau 5.000-7.000, să te văd atunci”

„Nu vine nimeni la banii ăștia, din curiozitate, cât vrei să pună la 8 ore. La banii ăștia mai mult de 5 mp nu puneam”

Acestea sunt doar o parte din răspunsurile unor internauți la oferta făcută de antreprenor. În aceste condiții, și stând să analizăm miliardele de lei pe care statul le cheltuie pentru asistații sociali, excluzând din ecuație persoanele cu dizabilități, am putea trage concluzia că unora le este bine așa cum sunt, adică asistați sociali, iar ofertele, indiferent care ar fi ele, chiar și cu salariu de 7.000 de lei, nu vor mulțumi pe nimeni. Și-atunci se pune o întrebare, logică, de ce mai susține statul aceste categorii, în loc să investească acești bani în cei care chiar au nevoie?

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Bizușa, „perla” Sălajului, lăsată de izbeliște. Pădurea a „înghițit” izvoarele termale
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Pensiile pe decembrie. Decizie la Ministerul Muncii: Era insuficient
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
750 de LEI GRATIS de la STAT! CERERILE se depun până pe 31 DECEMBRIE
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro